Вучич „НАТО трябва да отговаря за бомбардировките над Югославия през 1999 г“

Вучич „НАТО трябва да отговаря за бомбардировките над Югославия през 1999 г“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.03.2023
  • Сподели:

НАТО трябва да отговаря за агресията срещу Съюзна република Югославия през 1999 г., каза сръбският президент Александър Вучич, говорейки на възпоменателни събития по случай 24-ата годишнина от агресията на НАТО срещу Югославия.
"Минаха 24 години, откакто разпокъсахте територията ни, убихте 79 деца, 2500 граждани, не само цивилни, но и войници и полицаи. Кои сте вие, че да убивате нашите войници и полицаи на наша територия и в собствената ни държава? Откъде сте получили правото да убивате нашите войници и нашите полицаи? Кой ви даде това право?" каза държавният глава.
"Вие не предотвратихте никаква хуманитарна катастрофа. Имахте въоръжени бунтовнически групи в една свободна и суверенна страна, която не е стъпвала на територията на друга страна", посочи Вучич.
Сръбският президент заяви още, че републиката ще забрави за агресията на НАТО през 1999 г. само когато всички сърби бъдат унищожени.
Сърбия отбелязва 24-ата годишнина от агресията на НАТО срещу Югославия. Тази година централното възпоменателно събитие се провежда в Сомбор, където през 1999 г. падна първата бомба и загина първият сръбски гражданин. Сръбският президент Александър Вучич, президентът на Република Сръбска, сръбският патриарх Порфирий и хиляди граждани бяха участници в митинга и зрители на театралното представление в Сомбор.
Агресията на НАТО срещу Съюзна република Югославия започва на 24 март 1999 г. и продължи 78 дни. Основната причина за настъпателната операция на НАТО „Съюзна сила" беше предотвратяването на геноцида над албанското население в Косово. По данни на НАТО по време на операцията авиацията на страните от НАТО е извършила 38 000 военни полета, като над 10 000 от тях са били с цел хвърляне на бомби.
Според сръбска информация в резултат на бомбардировката са загинали 3500-4000 души и около 10 000 са ранени, две трети от които са цивилни. Материалните щети възлизат на 100 милиарда долара. За тримесечните бомбардировки на Югославия от НАТО на територията на Сърбия са хвърлени 15 тона снаряди с обеднен уран. През първите десет години след бомбардировките 30 000 души се разболяват от рак, от които умират между 10 000 и 18 000.

Станете почитател на Класа