Негативна реакция на ЕС заради обратния завой на Германия по двигателите с вътрешно горене

Негативна реакция на ЕС заради обратния завой на Германия по двигателите с вътрешно горене
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.03.2023
  • Сподели:

Германия е изправена пред нарастваща реакция в ЕС заради обратния завой на закона за постепенно премахване на двигателите с вътрешно горене в новите автомобили до 2035 г., въпреки признаците за край на противопоставянето с Брюксел.
Говорейки пред репортери в петък, германският канцлер Олаф Шолц каза „ще намерим споразумение" на фона на знаците, че Берлин се приближава към компромис с Европейската комисия относно ролята на е-горива в закона за забрана на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. Но министърът на транспорта Фолкер Висинг, високопоставен член на про-бизнес Свободната демократическа партия, която оглави германската опозиция, каза „Все още не сме напълно съгласни".
Спорът засенчи срещата на върха на ЕС в Брюксел, посветена на войната срещу Украйна и европейската икономическа и банкова система, въпреки че официални лица казаха, че не е имало разговори по спора. И все пак в кулоарите на срещата на върха някои лидери на ЕС едва успяха да скрият раздразнението си от решението на Берлин да се откаже от сключената сделка след месеци на усърдни преговори.
Министрите на ЕС и евродепутатите постигнаха споразумение за прекратяване на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили до 2035 г. миналия октомври, закон, приветстван като важна стъпка по пътя към климатичната неутралност. Дни преди текстът да бъде подпечатан по-рано този месец, Германия обяви, че няма да продължи, освен ако няма място за неутрални по отношение на климата е-горива в допълнение към електрическите превозни средства.
Премиерът на Латвия Крисияниш Кариньш каза: „Ако една държава членка може да го направи, какво ще спре следващата? Цялата архитектура и вземането на решения [в ЕС] ще се разпаднат, ако всички направим това."
В мълчалив упрек от близък съюзник, белгийският министър-председател Александър Де Кроо каза, че не може да има колебание в избора на електрификация на транспортната система. „Не можем да се колебаем сега, да задаваме въпроси и да се опитваме да променим стратегията."
Високопоставен европейски дипломат каза пред Guardian, че това е само едно от многото „погрешни" решения на Германия при трипартийната коалиция на Шолц, позовавайки се на позицията на Берлин, която допринесе за неуспеха да се постигне общоевропейско споразумение миналата година. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е сигурна, че „ще намерим решение, но времето е от съществено значение".
Промяната на мнението на FDP относно постепенното премахване на двигателите с вътрешно горене говори за нарастваща загриженост в германската автомобилна индустрия, особено сред компаниите, които са се специализирали в производството на части, уникални за двигатели с вътрешно горене, като изпускателни тръби. Докато големите германски производители на автомобили вече са се ангажирали да преминат към превозни средства, задвижвани от батерии, много от тези производители на авточасти се притесняват, че плановете на ЕС ще направят излишни техните най-печеливши продукти в Европа. „Ние сме убедени, че най-добрите, най-щадящите климата и най-ефективните двигатели с вътрешно горене трябва да продължат да се създават от онези, които са ги усъвършенствали – от нас", каза говорител на Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA). .
Е-горивата, които могат да бъдат направени от уловен въглероден диоксид и водород, или химическа или термична обработка на биогорива или биомаса, все още не са налични в търговската мрежа. Изчислено е, че до 2035 г. всички глобални проекти за е-горива ще покриват само 10% от нуждите на Германия.
Спорът е знак за нарастващо напрежение относно зелената сделка на ЕС, забележителен набор от закони, предназначени да гарантират, че Европа ще постигне нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г. Франция е в противоречие с Германия, Австрия, Люксембург и други страни заради стремежа си към ядрена енергия през редица закони за насърчаване на екологични технологии или възобновяема енергия. Един европейски дипломат каза, че френското предложение е подобно на отваряне на кутията на Пандора, тъй като би означавало, че нисковъглеродните газове могат да бъдат зачетени към целите за възобновяема енергия, добавяйки: „Това е чудесен начин да намалите амбицията си и пътя на декарбонизацията."

Станете почитател на Класа