САЩ обвиниха „руски „шпионин“

САЩ обвиниха „руски „шпионин“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.03.2023
  • Сподели:

Американските власти твърдят, че руският гражданин Сергей Черкасов, който в момента е задържан в Бразилия, е действал в интерес на руското разузнаване и е участвал в престъпления в Съединените щати, свързани с визови и банкови измами, според изявление на Министерството на правосъдието на САЩ.
Според документа, „Сергей Владимирович Черкасов, на 37, гражданин на Руската федерация, който е действал като незаконен агент за руска разузнавателна служба под бразилския псевдоним Виктор Мюлер Ферейра, беше обвинен днес като агент на чужда сила, визова измама, банкова измама, телеграфна измама и други обвинения, произтичащи от неговите незаконни дейности в Съединените щати."
В публикувания обвинителен акт се казва, че Черкасов е дошъл в Бразилия през 2010 г. с руски паспорт. По това време се твърди, че той „започва да действа като нелегален агент през 2012 г. в Бразилия, използвайки името Ферейра". През 2017 г. Черкасов, според американските власти, е получил американска студентска виза. Представяйки се за Ферейра, той уж е посещавал американски университет в столичния район на окръг Колумбия. Името на университета не беше посочено.
Министерството на правосъдието каза, че Черкасов е открил банкова сметка в САЩ и е получил шофьорска книжка във Вирджиния. Твърди се, че той „допълнително е направил връзки с лица, представляващи интерес в Съединените щати, и е поддържал комуникация с неговите ръководители". Твърди се също, че той е изпратил „информация за външната политика на САЩ" на руското разузнаване през 2021 и 2022 г.
Според цитираната версия Черкасов се е опитал да получи работа в Международния наказателен съд в Хага през 2022 г., но му е забранено да влезе в Холандия. През април 2022 г. руският гражданин е арестуван в Бразилия „по обвинения в измама, произтичаща от използването на фалшива самоличност на Ферейра". През юли 2022 г. той е осъден на 15 години затвор за измама.
Според документа бразилските власти са информирали руското правителство за задържането на Черкасов, а руските дипломати са потвърдили самоличността на своя сънародник. По-късно бразилските власти редовно са позволявали на представители на Руската федерация да се срещат с Черкасов в ареста.
През септември 2022 г. бразилските власти са потвърдили, че Русия е подала документи за екстрадиране на Черкасов. Твърди се, че той е обвинен в родината си в участие в трафик на наркотици. САЩ посочиха, че това искане за екстрадиция към Руската федерация се основава на съзнателно невярна информация. Американската страна смята, че целта на подобни действия е само да върнат Черкасов у дома.

Станете почитател на Класа