Байдън предупреди Иран „САЩ ще действат със сила“

Байдън предупреди Иран „САЩ ще действат със сила“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.03.2023
  • Сподели:

Президентът Джо Байдън предупреди Иран, че „Съединените щати ще действат със сила, за да защитят американците", след като американската армия извърши въздушни удари срещу подкрепяните от Иран сили в отговор на нападение в Сирия.
„Не се заблуждавайте: Съединените щати не търсят конфликт с Иран, но бъдете готови ние да действаме със сила, за да защитим нашите хора", каза Байдън пред репортери по време на посещение в Канада.
Длъжностни лица казаха, че американски военнослужещ е бил ранен в Сирия в петък при последния удар между подкрепяните от Иран сили и американския персонал. Това става след нападението в четвъртък, при което беше убит американски подизпълнител и бяха ранени петима американски войници и още един контрактор. Вашингтон заяви, че в тази атака е използван дрон от ирански произход.
Двама американски служители, пожелали анонимност, казаха, че изглежда, че отбранителната система на базата се е провалила. Един от тях каза пред Ройтерс, че войските на място изглежда не са имали достатъчно време да реагират на дрона. Въпреки че американските сили, разположени в Сирия, са били атакувани с дронове и преди, смъртните случаи са рядкост.
Насилието може допълнително да влоши и без това обтегнатите отношения между Вашингтон и Техеран, тъй като опитите за съживяване на ядрената сделка от 2015 г. между Иран и големите сили бяха в застой, а иранските дронове бяха използвани от Русия срещу Украйна.
Пентагонът съобщи, че американски самолети F-15 са атакували в четвъртък две съоръжения, използвани от групи, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) на Иран.
Сирийската обсерватория за правата на човека, която наблюдава войната в Сирия, заяви, че американските удари са убили осем проирански бойци. Ройтерс не успя независимо да потвърди жертвите.
Предполагаемият американски ракетен обстрел в петък е насочен към нови райони в Източна Сирия, според два местни източника, без да се съобщава за жертви. Проиранските сили в Сирия заявиха в онлайн изявление късно в петък, че имат „дълга ръка", за да отговорят на по-нататъшни американски удари по техните позиции.
Докато „Ислямска държава" загуби териториите в Сирия и Ирак, които управляваше през 2014 г., спящите клетки все още извършват атаки „удари и бягай" в пусти райони, където нито водената от САЩ коалиция, нито сирийската армия упражняват пълен контрол.

Станете почитател на Класа