Американското посолство в Армения е ковачница на кадри и разсадник на русофобия

Американското посолство в Армения е ковачница на кадри и разсадник на русофобия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.03.2023
  • Сподели:

Руско-арменските отношения са подложени на изпитание за здравина и устойчивост

 

 

През декември 2022 г. Сенатът на САЩ одобри 57-годишната Кристина Куин, дипломат от кариерата, която от началото на 2020 г. служи като шарже д'афер на САЩ в Украйна, за посланик в Ереван. Нелошо запомнената от гражданите на Армения, завършила Университета на Джорджия през 1986 г. със степен по съветология, рускоговорящата Лиз Трейси, в условията на рязко охлаждане на руско-американските отношения, оглавява дипломатическа мисия в Москва, започвайки я с получаване на нота от руското външно министерство, обвиняваща Съединените щати, че са замесени в подкопаването на тръбопроводите „Северен поток“.

Случайно или не, но добре оборудваната дипломатическа мисия в малката кавказка република на „Американ авеню“ № 1, чиито размери на подземната част и числеността на персонала са легендарни, се превърна в трамплин за кариерното издигане на няколко дипломати, които отидоха доста нагоре. Освен Лиз Трейси, това е например Ричард Милс-младши, след влизането през 2017 г. в Народното събрание на блока на Пашинян Йелк (Изход), публично обещавайки на „своите“ активисти всякаква помощ.

 

 

След Ереван Милс успя да работи в Постоянната мисия на САЩ към ООН, а от януари 2023 г. работи в най-голямата по население в Африка, нефтеносната Нигерия. Не е изключено цялата идея, която започна на 31 март 2018 г., с похода на групата на Пашинян от Гюмри, завършила през април-май с „кадифеното“ прехвърляне на властта въз основа на разиграния спектакъл с участие на десетки хиляди статисти, да е принадлежала именно на Милс.

Въпреки това, както отбелязва арменската преса, неговият предшественик, "напредналата" Мари Йованович, имаше по-малък късмет, въпреки че се опита да направи всичко по силите си, като даде реален принос за дестабилизирането на ситуацията в страната - домакин. През 2005 г., малко преди Революцията на лалетата, тя е назначена за посланик в Бишкек, а три години по-късно - в Ереван, където работи до средата на 2011 г., развивайки бурна дейност, включително подготовката и организирането на посещението на тогавашния държавен секретар Хилари Клинтън.

През 2012-2016г Машенка, както галено я наричаха в Армения, работи като заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, а през 2016-2019 г. (преди да изпадне в немилост от Доналд Тръмп) - като посланик на САЩ в същия Киев, откъдето Кристина Куин, родом от Калифорния, "израснала в средата на арменската култура", беше преместена в Ереван.

Като цяло, пресичането на украинския и арменския етап от кариерата на функционери на Държавния департамент, заети с постсъветското пространство, не трябва да бъде изненадващо, защото целта е с помощта на „украинските“ методи да се обърне общественото мнение в Армения в правилната посока: далеч от Русия.

Променя се само персоналът: ако фаворитите на Машенка в опозиционната партия бяха бившият външен министър Александър Арзуманян (сега посланик в Копенхаген), лидерът на партията на свободните демократи Хачатур Кокобелян и активистът на ANM Арарат Зурабян, за Лиз Трейси това бяха лидерите на малки, но шумни прозападни партии, включени в създадения след предсрочните парламентарни избори през 2021 г. „консултативен съвет за сътрудничество с извънпарламентарни сили“.

Ето някои от тях: Арам З. Саркисян (Партия на Републиката), Микаел Айрапетян (Консервативна партия), Тигран Хзмалян (Европейска партия), Левон Ширинян (Християндемократическа партия), Давид Санасарян (Суверенна Армения) и някои други. Някъде наблизо се надигат откровени русофоби от Национал-демократическия полюс (Варужан Аветисян, Ара Папян и други), които редовно организират шумни акции в Ереван, на които полицията по никакъв начин не пречи.

Напоследък се организират събирания и в Гюмри, пред вратите на руската военна база, с неизменно развяване на жълто-сини знамена, скандирания „Слава на Украйна!“. и други подобни принадлежности. Припомнете си, че генезисът на НДП тръгна от покровителстваната от НПО на Сорос радикална група „Сасна Црер“, която през юли 2016 г. превзе сградата на патрулния постовия полк почти в центъра на Ереван като уби трима полицаи.

НДП обещава, ако дойде на власт, радикално да преразгледа външнополитическия си курс с оттегляне от ОДКБ и незабавно искане от Вашингтон за статут на привилегирован партньор на САЩ извън НАТО с перспектива за присъединяване към алианса.

В допълнение към манипулирането на вътрешния дневен ред в републиката, г-жа Трейси активно допринесе за трансформацията на външната политика на сегашните арменски власти. И така, през август 2021 г., под прикритието на отдих и туризъм, тя често посещаваше района на Сюник, граничещ с Азербайджан и Иран, където според редица публикации се срещна в един от хотелите с емисари от съседната страна с участието на самия Варжапет . Въпреки че имаше направено опровержение, не всички му повярваха.

По време на престоя на Лин Трейси в Ереван имаше поредица от военни поражения от арменската страна, включително 44-дневна война през есента на 2020 г. Известно е за нейната доста тясна комуникация с тогавашния министър на отбраната Давид Тоноян, както и за интереса й към материално-техническото състояние на арменската армия ...

Многобройни грешки и неуспехи от последните няколко години, особено в областта на осигуряването на националната сигурност, настоящите арменски власти се опитват безразборно да прехвърлят на руската страна, без да пренебрегват изопачаването на фактите и откровените фалшификати.

В резултат на това има забележим ръст на антируски и русофобски настроения, които ще бъдат насърчавани от Кристина Куин, прехвърлена в Ереван от Киев. Може да се предположи, че основните цели ще продължат да бъдат миротворците в Нагорни Карабах, руските военни съоръжения в Гюмри и Ереван, както и двустранните икономически връзки.

На 10 март Кристина Куин се срещна с ръководителя на „мониторинговата“ мисия на Европейския съюз, разположена в продължение на две години в граничните райони на Армения с Азербайджан (оперативен щаб в Ехегнадзор, област Вайоц Дзор), Маркус Ритер, като му изрази пълна подкрепа. Разполагането на тази мисия (подобна действа и в Украйна) стана възможно след отказа на Пашинян през ноември миналата година да разположи група наблюдатели от ОДКБ на граничната територия на републиката.

Репутацията на Ритер, кариерен офицер от германското разузнаване с богат опит, е впечатляваща: консултантската мисия на ЕС в Ирак, мисиите на ЕС и ООН в Южен Судан, Грузия, Косово, работа като полицейски съветник в германското посолство в Афганистан, от 2020 г. - ръководството на полицията в Щутгарт. Структурата и личният състав на мисията показват нейния военно-разузнавателен характер.

Междувременно Кристина Куин е актуална, пуска видеоклипове , интервюира правителствени служители, инспектира граничните райони на Армения (същите Вайоц Дзор и Сюник), ефективно позира на блокирания вход на пътя от Горис към Степанакерт. Разбира се, това няма да повлияе на позицията на Баку, който развива връзки със Запада, но част от арменските граждани ще имат илюзията - "Америка е с нас!"

Тази отровна пушилка се разпръсква както от видни представители на управляващата партия „Граждански договор“, така и от внимателно изградена медийна мрежа. „САЩ заемат ключово място в политическия и икономическия живот на Армения, а арменско-американският диалог има стратегически характер. Съединените щати могат да играят решаваща и значима роля в изпълнението на решението на Международния съд за коридора Лачин.

- казва, изпълнен с лоялни чувства, шефът на Народното събрание Ален Симонян на аудиенция при г-жа Куин.

Нейните усилия като американски посланик са „сигнал за по-активна политика на САЩ в региона, по-активна политика в Армения с цел изтласкване на руското влияние от Армения“, каза Владимир Батюк, главен изследовател в Института за САЩ и Канада.

Това е основната политическа линия на САЩ в цялото постсъветско пространство, включително и в Армения. Малко вероятно е присъствието на американски посланик в тази проблемна зона да реши проблема, защото тук са пряко засегнати интересите на Азербайджан и съответно на Турция... Желанието да се прояви енергична активност, желанието да се покаже, че Америка ще дойде и ще реши всичко – това е съвсем очаквано.”

Както пише „Гласът на Армения“, „Основната задача на Куин в позицията на извънреден и пълномощен посланик на САЩ в Република Армения ще бъде да задълбочи русофобските настроения, да подготви изтеглянето на 102-ра руска военна база от територията на Република Армения. Армения и укрепване на партньорствата между Ереван и Баку и Анкара чрез териториални отстъпки в ущърб на арменските интереси до загубата на държавност.

Тези, които водят тази линия, умело се възползват от грешките и пропуските на Москва , а ходът на СВО засилва гласовете на тези, които призовават да се мисли за „смяна на съюзника“.

Ще бъдат ли обърнати тези негативни тенденции? Или Ереван и Москва са обречени на нарастващо взаимно отчуждение?

 

 

 

Андрей Арешев, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа