Протести в Русия: "Събудете се, грабят ви!"

Протести в Русия: "Събудете се, грабят ви!"
  • Публикация:  Кирил Букетов DW
  • Дата:  
    23.03.2023
  • Сподели:

"Събудете се, грабят ви!" В Русия вече трети пореден месец се провеждат протести заради повишените цени на отоплението и други комунални услуги. Хората във все повече региони са гневни.

 

 

Репортаж на ДВ:

 

"Комунални такси за жилището или храна. Живей или умри", "Събудете се, грабят ви!": с такива лозунги протестираха миналата неделя жителите на град Бийск в Алтайската република в Западен Сибир. Не за първи път те излизат на протест срещу повишените комунални жилищни такси. Но сегашният протест бе най-големият досега. А за онзи край протестите не са обичайна гледка. 

"Комуналните такси станаха колкото една пенсия"

Особено потърпевши от увеличението са по-бедните сибирски региони. "Ние живеем в един от най-бедните региони в страната. И когато хората получиха сметките, които бяха с 30-40 процента по-високи, най-сино засегнати се оказаха пенсионерите и другите уязвими слоеве от населението. Комуналните такси за жилището станаха колкото една пенсия. Хората са отчаяни, възмущението се изля на протеста", казва пред ДВ депутатката от Комунистическата партия на Руската федерация Мария Прусакова.

Алтай е сред руските региони с най-ниските средни заплати. А заради студената зима в Сибир разходите за отопление нараснаха с над десет процента. Потребителите пишат в социалните мрежи, че просто не могат да си платят отоплението, някои купуват дърва на кредит.

"Това е произвол. Правителството вдига тарифите без основание, а хората мълчат. Особено много поскъпнаха отоплението и топлата вода", казва пред жителката на Бийск Светлана. "Едва се справяме. А имаме само 33 квадрата. Не можем да си позволим да се къпем във ваната, взимаме само душ."

Сходна е и ситуацията в Рубцовск, също в Алтайския регион. Марина, която живее там, споделя, че вече плаща жилищни разходи от 10 000 рубли (236 лева), вместо по 7000 рубли (165 лева), колкото е било преди. "Колкото по-голяма е квадратурата, толкова по-голяма е надценката", споделя Марина пред ДВ. И в Рубцовск хората протестират по улиците. 

Иска се оставката на губернатора

Протестите в Сибир вече доведоха и до първите политически искания. В Бийск хората поискаха оставката на губернатора Виктор Томенко и изразиха недоверие към местните депутати. "Не сме готвили искането за оставка предварително - то възникна спонтанно на митинга, но бе посрещнато с аплодисменти. Властите до такава степен са свикнали населението да не реагира, че не очакваха протестът в Алтайския регион да се излее в политически искания", смята Мария Прусакова. Тя посочва пред ДВ, че в Бийск хората имат проблеми не само с жилищните разходи, а и с бездомните кучета, плачевното състояние на пътищата и на здравеопазването.

Протестът е обхванал не само Алтайския край, но и други краища на страната - като например Новосибирска област. "Увеличението на тарифите беше абсолютно необосновано, моите разходи се увеличиха с десет процента, но при много други заради преизчисления за предишни месеци увеличението е с 20-30 на сто. Поради това в града има голямо социално напрежение - не разбираме за какво плащаме", казва жителят на Новосибирск Михаил.

Как властите изведнъж понижиха тарифите

Конфликтът на обществото с държавата възникна след второто за годината повишение на тарифите - обичайно те се вдигат само веднъж годишно. "Покрай повишаването на цените за отопление заедно с общия ръст на потреблението на енергия през зимата изведнъж сметките на хората нараснаха с по няколко хиляди", казва пред ДВ градският съветник Владимир Балахнин.

Властите бяха принудени да реагират на простестите. След направен анализ Федералната антимонополна служба понижи тарифите в пет региона. След митинга в Бийск делото за увеличението на тарифите влезе в прокуратурата. Ведомството потвърди, че в тарифата са включени необосновани разходи за над осем милиона рубли. Освен това прокуратурата е завела 20 дела за административни правонарушения заради незаконното повишаване на цените на дървата. Жителите могат да очакват да им върнат парите за тях.

Въпреки локалните успехи в повечето региони смятат да продължат да протестират. Хората от Алтайския регион възнамеряват да повдигат този въпрос на различни равнища: от депутатски подписи до улични акции.

Станете почитател на Класа