"Украйна ще бъде вкарана в рамки." Защо САЩ не искат победата на Киев

"Украйна ще бъде вкарана в рамки." Защо САЩ не искат победата на Киев
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.03.2023
  • Сподели:

Джо Байдън е упрекван в липса на решителност в украинската посока. Според мнозина той не се интересува от победата на режима в Киев, въпреки че твърди друго. За това какво всъщност иска американският президент - в материала.

 

 

Умението на Путин и страхът на НАТО

Джон Болтън публикува статия в “Уолстрийт Джърнъл” "Защо Западът не позволява на Украйна да победи Русия". Бивш съветник на бившия президент Доналд Тръмп смята, че съюзниците на Киев се бият "с една ръка зад гърба".

Болтън се позовава на наскоро публикуваните разузнавателни данни, че "проукраинска група" стои зад атаката на "Северен поток" миналата есен. Тази информация предизвика неочаквана политическа реакция в Европа. „Имаше спекулации, че участието на Украйна, пряко или непряко, би подкопало подкрепата на Киев“, пише той.

„Но дори ако Украйна е организирала нападението, защо успешното прекъсване на „Северен поток“ да застрашава чуждестранната помощ?“, възмущава се Болтън. Според него това разкрива един по-голям проблем - страхът от Северноатлантическия алианс. „Владимир Путин майсторски удържа НАТО от решителни действия за бързо и победоносно прекратяване на конфликта“, отбелязва той.

"Байдън иска Русия да бъде победена, но изглежда се страхува, че Киев наистина ще спечели. Ако вярва в официалната позиция на Америка - възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, той трябва да потвърди това и да разработи съответния план. Ако не, нека си го каже", заключва Болтън.

Републиканците се консолидират

Не за първи път бившият съветник критикува действащия президент. „Липсата на решителност на Байдън не предвещава нищо добро за Украйна“, изтъкна Болтън в статия от август миналата година.

През януари Конгресът обвини Байдън в същото. Председателите на комисиите по въоръжените сили и външните работи на Камарата на представителите Майк Роджърс и Майкъл Маккол призоваха администрацията и съюзниците на САЩ „незабавно да изпратят на Украйна оръжия, необходими за победа над Русия“.

Междувременно решенията на Белия дом и европейските партньори напомнят за тяхната „слаба политика“ през 2021 г., подчертаха конгресмени.

Роджърс и Маккол са републиканци, както и Болтън. При демократите също не всички са доволни от Байдън, но застават зад президента си. Все още нямат резервни кандидати за изборите през 2024 г.

"Дори по-лошо от нищо"

С гневни критики се изказа и авторитетният водещ на “Фокс Нюз” Шон Ханити. Той се възмути от инцидента с падналия в Черно море американски дрон.

Белият дом реагира доста сдържано, като само обеща да положи всички усилия да върне дрона.

Според Ханити "светът е напълно обърнат с главата надолу от жалкото извинение на президент, който не знае кой ден от седмицата е." „Враговете на Америка“ не се страхуват и не уважават Байдън, „нито Китай, нито Иран и със сигурност не Русия“. "Те свалиха американски дрон “Рийпър” над международни води, което по правило се разглежда като военен акт. Какво направи Байдън? Почти нищо, дори по-лошо от нищо. Казаха, че това вероятно е резултат от некомпетентността на руските пилоти. Не го вярвам. Администрацията на Байдън лъже американския народ“, каза журналистът.

Какво очаква Украйна?

Експертите смятат, че следващите атаки срещу Байдън са свързани преди всичко с напрегнатата вътрешнополитическа ситуация.

"Трябва да изхождаме от факта, че предизборната кампания в САЩ вече се разгръща. И същата статия на Болтън е преди всичко атака срещу политически опоненти”, казва експертът от РИСИ Сергей Ермаков.

За предстоящите избори, продължава той, украинският фактор е доста важен. Очевидно всяка страна ще разиграва тази карта по различен начин. Някои ще обвинят Киев в недостатъчна подкрепа, други в прекомерна подкрепа. Това обаче няма да направи много за самата Украйна.

„САЩ изхождат единствено от собствените си национални интереси. Да, Вашингтон говори за необходимостта от победа на Киев. Но това е пропаганда. Всъщност Украйна за американците е само инструмент за нанасяне на стратегическо поражение на Русия. Украйна ще бъде вкарана в строго определени рамки“, убеден е Ермаков. САЩ все още не искат пряк военен сблъсък с Русия. Оттук и сдържаността при инцидента с дрона.

Владимир Василиев, главен научен сътрудник в Института за изследване на САЩ и Канада на РАН, на свой ред отбелязва, че критиките на Байдън отразяват искането на американците за ясно формулиране на задачите.

"Вашингтон предоставя на Киев огромни средства, но няма възвръщаемост. Няма победи, няма какво да се докладва на обществеността и затова съмненията нарастват”, подчертава експертът.

На този фон възникват идеи за преразглеждане на тактиката. Може би с изместване на фокуса върху сдържането на Китай.

"Трудно е да се каже до какво ще доведе медийната кампания срещу Байдън. Разговорите за настъплението на ВСУ продължават - администрацията на САЩ чака промени във военната ситуация. За да ги "настрои" по-късно към постигнати цели“, завършва Василиев.

Ако няма повратна точка на фронта, Белият дом ще бъде изправен пред нови проблеми. Републиканците може да поискат по-ефективни разходи. Не можем да изключим по-твърд подход към подкрепата на Киев.

 

 

 

Ренат Абдулин, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа