Лукашенко пристигна в мемориалния комплекс «Хатин»

Лукашенко пристигна в мемориалния комплекс «Хатин»
  • Публикация: 
  • Дата:  
    23.03.2023
  • Сподели:

Лукашенко пристигна в мемориалния комплекс Хатин за участие в митинг-реквием

 

 

Лукашенко пристигна в мемориалния комплекс "Хатин"

 

 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко посети в сряда мемориалния комплекс Хатин, където ще се запознае с реконструкцията на мемориала и експозицията на новия музей, съобщава кореспондентът на РИА Новости.

Очаква се държавният глава да участва в церемонията по поднасяне на цветя на мемориалния комплекс, както и в митинг-реквием.

В Беларус в сряда припомнят трагедията в село Хатин, разположено на 54 километра северозападно от Минск и на 22 март 1943 г. изгорено заедно с жителите му от фашистките нашественици. На този ден в самия мемориален комплекс, създаден на мястото на трагедията, както и в цялата република, ще се проведат траурни събития в памет на трагедията в Хатин и други беларуски села, унищожени заедно с жителите по време на Великата Отечествена война.

Предвидена е общонационална минута мълчание. Предвижда се в сряда през целия ден да се провеждат церемонии по полагане на цветя в мемориалния комплекс Хатин, а в църквата, построена на годишнината от трагедията, всички посетители на комплекса ще могат да запалят свещи за упокой на загиналите.

Преди 80 г. хитлеристите и украинските нацисти изгарят Хатин, заедно със 149 мирни жители, включително 75 деца.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа