IPCC: Светът все още може да избегне климатичния срив с истинска промяна

IPCC: Светът все още може да избегне климатичния срив с истинска промяна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.03.2023
  • Сподели:

„Избягването на най-лошите опустошения от срива на климата все още е възможно и има множество осъществими и ефективни възможности за това", заяви IPCC - Междуправителственият панел по изменението на климата.
Хо Сунгли, председател на органа, който се състои от водещи световни учени по климата, изясни, че – въпреки широко разпространените щети, вече причинени от екстремните метеорологични условия, и надвисналата заплаха от потенциално катастрофални промени – бъдещето все още трябва да се формира от човечеството .
„Докладите на IPCC ясно показват, че човечеството разполага с ноу-хау и технологията да се справи с предизвиканото от човека изменение на климата. Но не само това. Те показват, че имаме капацитета да изградим много по-проспериращо, приобщаващо и справедливо общество в този процес. Справянето с изменението на климата е трудно, сложно и трайно предизвикателство за поколенията. Ние, научната общност, излагаме фактите на обезсърчаващата реалност, но също така посочваме перспективите за надежда чрез съгласувана, истинска и глобална трансформираща промяна."
Финансите ще бъдат ключови. Преминаването към икономика с ниски въглеродни емисии ще отнеме между три и шест пъти сумата на финансирането, предназначено в момента за зелени инвестиции, според последния раздел на изчерпателния шести доклад за оценка на IPCC на човешките познания за климата.
Климатичната справедливост също ще бъде жизненоважна, тъй като хората, които са най-силно засегнати от въздействието на кризата, са най-бедните и най-уязвимите, които са направили най-малко, за да причинят проблема, според IPCC.
Почти половината население на света живее в региони, които са силно уязвими от изменението на климата. През последното десетилетие смъртните случаи от наводнения, суши и бури са били 15 пъти повече в силно уязвимите региони.
Това положително рамкиране на доклад с много мрачен прочит, беше умишлен контраудар на многото гласове, които казаха, че светът има малък шанс да ограничи глобалното отопление до 1,5C над прединдустриалните нива, прагът, отвъд който много от въздействията на кризата бързо ще стане необратимо. Крис Джоунс от Met Office Hadley Centre, член на основния екип за писане на доклада, посочи, че емисиите са намалели с 6% през 2020 г. поради блокирането на Covid-19 и ще е необходимо подобно намаление всяка година през следващото десетилетие . „Мащабът на предизвикателството е огромен. Ако продължим да отделяме при сегашния темп, въглеродният бюджет за 1,5C ще бъде изчерпан до 2030 г." каза той.
Публикацията от понеделник може да е последната за това десетилетие от IPCC.. Учени от IPCC и експерти по климата подчертаха, че това десетилетие ще бъде решаващо, като решенията, взети сега, ще повлияят на бъдещето на планетата за стотици и може би хиляди години.
Саймън Стийл, висш служител на ООН за климата, каза: „Намираме се в критично десетилетие за действия в областта на климата. Глобалните емисии трябва да бъдат намалени с близо 43% до 2030 г., за да може светът да постигне целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното повишаване на температурата до 2C и продължаване на усилията за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5C. Обобщителният доклад подчертава колко далеч сме от пътя, но не е твърде късно. IPCC ясно демонстрира, че е възможно да се ограничи глобалното затопляне до 1,5C с бързо и дълбоко намаляване на емисиите във всички сектори на глобалната икономика. Той ни даде много осъществими, ефективни и евтини варианти за смекчаване и адаптиране за мащабиране в сектори и държави."
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните да приемат „дневен ред за ускоряване", включващ всички от Г-20, най-големите развити и развиващи се страни в света. Той също така призова развитите страни да се откажат постепенно от въглищата до 2030 г., а всички останали до 2040 г. и да няма ново лицензиране или финансиране на петролни и газови проекти.
Постигането на това ще бъде трудно и много правителства вероятно ще пренебрегнат тези молби, поне в краткосрочен план. Много експерти бяха склонни да посочат, че цената на технологиите за възобновяема енергия е спаднала бързо, което ги прави по-привлекателна инвестиция. Но петролните и газовите компании също се радват на рекордно богатство и много от тях планират да реинвестират приходите в повече изкопаеми горива.

Станете почитател на Класа