Байдън постанови да се разсекрети информацията за произхода на коронавируса

Байдън постанови да се разсекрети информацията за произхода на коронавируса
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.03.2023
  • Сподели:

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в понеделник закон, приет от Конгреса, който изисква от американското разузнаване да разсекрети информацията за произхода на коронавируса, се казва в прессъобщение на Белия дом.
„В понеделник, 20 март 2023 г., президентът на [САЩ] подписа закон: S. 619, „Закон за произхода на COVID-19 от 2023 г.", който изисква директорът на националното разузнаване да разсекрети определена информация, свързана към произхода на COVID-19", се казва в прессъобщението.
Законопроектът крие политически рискове за Байдън, който има трудни отношения с китайския лидер Си Дзинпин.
Пекин категорично отхвърля възможността изтичане на информация по време на изследване в лабораторията в Ухан да е отприщило глобалната пандемия.
Голяма част от Конгреса обаче иска да продължи теорията и въпросът се превърна в обединителна точка, особено за републиканските опоненти на Байдън. Конгресът прие и изпрати законопроекта на Байдън по-рано този месец.
Епидемията от Covid-19 беше открита за първи път през 2019 г. в източния китайски град Ухан, което доведе до почти 7 милиона смъртни случая по целия свят досега, според официални данни, като над един милион от тях са в САЩ.
Но здравните служители и американската разузнавателна общност остават разделени по въпроса дали е разпространено на случаен принцип сред хората от заразено животно или е изтекло по време на изследване, проведено в Института по вирусология в Ухан.

Станете почитател на Класа