„САЩ са обсебени от идеята да нанесат стратегически удар на Русия“

„САЩ са обсебени от идеята да нанесат стратегически удар на Русия“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.03.2023
  • Сподели:

Съединените щати причиняват разширяване на географията на украинската криза и си затварят очите за корумпирания режим в Киев, каза в понеделник руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.
Коментирайки нов пакет от 350 милиона долара американска военна помощ за Украйна, той каза: „Вашингтон е обсебен от идеята да нанесе стратегическо поражение на нашата страна. Със своите стъпки администрацията на САЩ само тласка украинските радикали към нови ужасни дела", каза Антонов, цитиран от посолството.
Според руския пратеник "С всяка доставка на военно оборудване режимът на Зеленски се чувства все по-безнаказан. Той продължава да убива цивилни в Донбас, Запорожие и Херсонска област на Русия с чист цинизъм", подчерта ръководителят на руското дипломатическо представителство.
"САЩ не смятат, че с подобни действия наливат гориво и провокират разширяване на географията на украинската криза. Тази политика застрашава сигурността на цяла Европа, увеличавайки риска от пряк сблъсък между Русия и НАТО. Вашингтон си затваря очите си за корупцията на украинския елит. Имаме сериозни опасения, че някои от отбранителните продукти могат да попаднат на черния пазар. Къде ще изскочат тези оръжия? Кой ще носи отговорност, когато попаднат в ръцете на някакви терористични групи и престъпни организации?, риторично попита Антонов.
Антонов призова ръководството на САЩ да спре да разпалва конфликта в Украйна. "И още повече - да се въздържат от публични изявления за целесъобразността или нецелесъобразността на влизането в преговори. В крайна сметка - не зависи от Вашингтон да решава", заключи той.
В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви нов пакет от военна помощ за Украйна, който, наред с други оръжия, ще включва боеприпаси за бойни машини на пехотата Брадли, ракети HARM, противотанкови оръжия и речни лодки. Общо по време на президентството на Джо Байдън Вашингтон предостави военна помощ на Киев на стойност над 33,2 милиарда долара.

Станете почитател на Класа