Правителството на Макрон оцеля, протестите продължават

Правителството на Макрон оцеля, протестите продължават
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.03.2023
  • Сподели:

Френското правителство претърпя два вота на недоверие, но Еманюел Макрон продължава да се сблъсква с протести и стачки заради решението си да използва изпълнителни правомощия, за да прокара непопулярното увеличение на възрастта за пенсиониране.
Въпреки че министър-председателят Елизабет Борн избегна незабавната оставка, президентът остава под натиск да наруши мълчанието си и да укрепи правителството на фона на нарастващия гняв по улиците. Опозиционни политици в парламента го обвиниха в арогантност, отричане на демокрацията и неуспех да се поучи от протестното движение на жълтите жилетки преди четири години.
Правителствени лица, опозиционни политици и наблюдатели изразиха опасения, че Франция може да преживее нов кръг от спонтанен, антиправителствен бунт в градовете и малките градове – не само заради повишаването на пенсионната възраст до 64 години, но и поради недоверие в политическата система, само няколко години след като движението "Жълти жилетки" разтърси първия мандат на Макрон.
Някои наблюдатели казаха, че една от възможностите за Макрон през следващите седмици е да смени Борн и да промени правителството, за да се опита да пренастрои имиджа си.
Първото предложение за вот на недоверие, внесено от Шарл дьо Курсон, най-дълго управлявалият депутат във Франция и член на малката опозиционна центристка групировка Liot, беше отхвърлено с малко - не достигна необходимото абсолютно мнозинство само с девет гласа. Общо 278 народни представители гласуваха "за".
Предложението спечели подкрепата на политици от лявата групировка Nupes, както и на крайната десница на Марин Льо Пен, независими и някои депутати от дясната Les Républicains.
Второто предложение за вот на недоверие, внесено от партията на Льо Пен, Национално събрание, беше отхвърлено. След като правителството спечели и двата вота, предложените от Макрон промени в пенсионната система вероятно бързо ще станат закон. Но конституционният съвет на Франция ще бъде консултиран относно закона и опозиционните партии искат форма на референдум.
Напрежението на улицата вероятно ще продължи през следващите дни, като за четвъртък е планиран голям ден на стачка и протести. Макрон е под натиск да се обърне към нацията и да изясни как възнамерява правителството да продължи да работи и дали може да има рокади.
Марликс от дясната партия Les Républicains каза, че проблемът не е в промените в пенсионната система, а в самия Макрон. Той каза „Макрон е разделил Франция през шестте години на власт, ръководейки страната по изолиран, нарцистичен начин, неподатлив на живота на французите. Трябва да се вслуша в нашите предупреждения, ако иска да стигне до края на мандата си."
Матилд Пано от радикалната левица France Unbowed каза: „Французите изпитват гняв и отвращение. Дори ако вотът на недоверие не успее да мине, Макрон вече е загубил, заради хората, протестиращи на улицата".
Изненадващо обединен фронт на профсъюзите води улични протести и стачки от януари насам в знак на протест срещу реформата на пенсиите. Проучванията показват, че две трети от френското общество са против плана. Откакто законопроектът беше прокаран без гласуване в парламента миналата седмица, напрежението се увеличи със спонтанни улични протести в градове като Париж, Бордо и Марсилия, където имаше арести и сблъсъци с полицията.

Станете почитател на Класа