Спорът около дълбоководния добив се разраства

Спорът около дълбоководния добив се разраства
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.03.2023
  • Сподели:

Майкъл Лодж, британски адвокат и ръководител на Международния орган по морското дъно (ISA), организация свързана с ООН, отговаряща за управлението на минното дело в открито море, беше критикуван от дипломати, които твърдят, че той е настоявал да ускорят началото на дълбоководния добив.
Германски дипломат каза, че Лодж има задължение за неутралитет и е превишил ролята си в съпротивата срещу мерките, предложени от някои членове на съвета, които биха могли да забавят одобрението на първите предложения за добив, според пред New York Times.
Джина Гилен Грило, представител на Коста Рика в органа по морското дъно каза: „Държавите-членки трябва да управляват Международния орган по морското дъно. Решенията трябва да идват от тях и не трябва да се налагат от онези, които имат само административни задължения. Добивът на морското дъно не може да бъде прибързан заради икономическите интереси на малцина."
Критиките към Лодж идват в решаващ момент, тъй като се очаква органът да получи заявление за комерсиален добив на морското дъно по-късно тази година. Органът, който се среща в Ямайка тази седмица, все още пише правила, които ще управляват процеса.
Германия и Коста Рика се присъединяват към нарастващия брой страни – включително Франция, Испания, Чили, Нова Зеландия и няколко тихоокеански нации – които наскоро заявиха, че не вярват, че има достатъчно налични данни за оценка на въздействието на минното дело върху морския живот. Те призоваха за „предпазна пауза или забрана на добива в открито море".
Миналата седмица германското правителство изпрати писмо до Лодж, в което изразява своята загриженост. В писмото Франциска Брантнер, германски министър по икономическите въпроси и действията в областта на климата, каза: „Не е задача на секретариата да се намесва във вземането на решения. В миналото вие активно заемахте позиция срещу позиции и предложения за вземане на решения от отделни делегации. Германското правителство е сериозно загрижено за този подход".
Лодж отговори „Работата ми е била да гарантирам, че органът спазва правната рамка на морското право. Встъпителните ми бележки на 8 март не се отнасят до конкретно предложение от никоя делегация, но са напълно в съответствие с компетенциите ми". Спорът е мярка за нарастващото напрежение относно това кой контролира агенцията, на фона на натиска от страна на някои държави от ООН да забавят океанския добив, докато други искат това да продължи.
Малката тихоокеанска островна държава Науру заедно с Кралство Тонга и Република Кирибати са трите държави, спонсориращи The Metals Company - канадска стартъп минна компания, която възнамерява да поиска одобрение тази година, за да започне копаене веднага след 2024 г. През 2021 г. Науру задейства двугодишно правило, което задължава ISA да финализира и приеме разпоредби за комерсиален добив до юли 2023 г. Според меморандум от Република Науру „Ако ISA не е финализирала разпоредбите в рамките на срока и е подадено заявление за добив, тогава органът трябва въпреки това да го разгледа и временно одобри, което позволява добивът да продължи".
Говорител на ISA заяви: „Правилата ще бъдат одобрени само ако членовете на ISA постигнат консенсус относно съдържанието им. Междувременно ще бъдат разрешени само проучвателни дейности.
Както винаги - за каквото и да се говори, става въпрос за пари.

Станете почитател на Класа