Черноморската зърнена инициатива е удължена с 60 дни

Черноморската зърнена инициатива е удължена с 60 дни
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.03.2023
  • Сподели:

„Руската страна се съгласи да удължи споразумението за износ на зърно от Украйна през Черно море само за 60 дни, а не за 120. Всички слухове за 120 дни, разпространявани от Киев, са или проява на некомпетентност, или умишлена лъжа," заяви постоянната руска мисия в Женева.
„Руската страна се съгласи да удължи Черноморската зърнена инициатива само с 60 дни (вместо 120), до 18 май 2023 г., в името на напредъка по меморандума Русия-ООН за насърчаване на руски храни и торове на световните пазари", гласи публикация, качена на страницата на мисията в Twitter.
По-рано в събота министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков заяви, че сделката за зърно е била удължена със 120 дни.
Споразумения за износ на храни от Украйна бяха сключени в Истанбул на 22 юли миналата година за 120 дни. През ноември те бяха удължени за същия срок. Едно от споразуменията регламентира износа на зърно от контролираните от Киев пристанища Одеса, Черноморск и Южни.
Меморандумът, подписан между Русия и ООН, включва задълженията на световната организация да премахне ограниченията върху износа на руски торове и селскостопанска продукция на световните пазари. Руската страна посочва, че втората част от споразумението не е изпълнена и до днес.
В понеделник в Женева се проведоха консултации между ООН, представена от ръководителя на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) Ребека Гринспан и заместник-генералния секретар Мартин Грифитс и групата от преговарящи на Русия под ръководството на заместник-министъра на външните работи Сергей Вершинин.
Вершинин каза медиите след срещата „Москва не е против удължаването на сделката след 18 март, но не за 120 дни, както беше през ноември 2022 г., а само за 60 дни. Този период ще бъде достатъчен за обективна оценка на обещанията на ООН да деблокира износа на руска селскостопанска продукция".

Станете почитател на Класа