Белград и Прищина се споразумяха по редица въпроси

Белград и Прищина се споразумяха по редица въпроси
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.03.2023
  • Сподели:

Белград и Прищина се споразумяха по редица въпроси по време на разговорите си в северномакедонския град Охрид, каза сръбският президент Александър Вучич пред репортери.
„Няколкото разпоредби, които бяхме договорили днес, ще положат рамката за плана за изпълнение и за двете страни, за Белград и Прищина. Най-важното е, че се съгласихме, че докато сме на този сериозен и труден път, Европейският съвет ще оцени кой какво е направил, за да приложим на практика разпоредбите от плана за изпълнение. Днес нищо не е приключило, това е само началото", каза Вучич.
Поредният кръг от преговори за Косово и Метохия се проведе в северномакедонския град Охрид на 18 март с посредничеството на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина и регионални въпроси на Западните Балкани, Мирослав Лайчак. Разговорите продължиха повече от 12 часа и включваха отделни консултации на делегатите на ЕС със сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти и съвместна среща.
На 27 февруари Службата за външна дейност на Европейския съюз публикува свой документ, озаглавен „Споразумение по пътя към нормализиране между Косово и Сърбия". Документът предлага взаимно признаване на паспорти, създаване на постоянни мисии и ангажимент за работа по "правно обвързващо споразумение за всеобхватна нормализация на отношенията им". Той също така включва предположението, че нито един от двамата не може да представлява другия в международната сфера или да действа от негово име.
Според върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел лидерите на Сърбия и Косово са одобрили предварително текста на договора по време на разговорите в Брюксел. Споразумението ще влезе в сила след одобрение на плана за изпълнението му.

Станете почитател на Класа