БоДжо с последен опит да дискредитира разследването на Partygate

БоДжо с последен опит да дискредитира разследването на Partygate
  • Публикация: 
  • Дата:  
    20.03.2023
  • Сподели:

Майкъл Севидж, Том Хелм
Непокорният Борис Джонсън подготвя извънредна телевизионна защита на действията си по време на скандала Partygate, докато неговите съюзници този уикенд обвиниха парламентарното разследване на аферата, че разчита на слаби доказателства, събрани от бивш държавен служител, нает от Лейбъристката партия.
С потенциално взривоопасно появяване в комисията по привилегиите на Камарата на общините, което трябва да се случи в сряда, юридическият екип на бившия премиер възнамерява да публикува писмени доказателства, включително нови свидетелски показания, подкрепящи твърдението му, че той не е подвеждал съзнателно депутатите по време на партита през блокирането – като както и примери за съветите, които му бяха дадени по това време.
Документът, наблюдаван от главния му адвокат Дейвид Паник, трябва да бъде публикуван преди петчасовото изслушване в сряда. Очаква се да предупреди междупартийната комисия, че на практика ще разкъса парламентарния прецедент ако санкционира Джонсън, който, както се казва в документа, е дал честните си възгледи по това време и се е коригирал, когато е научил за неправомерните действия.
Неговите съюзници също така твърдят, че междинният доклад на комисията, който установява, че има значителни доказателства, че той е подвел депутатите по време на партита през блокирането се позовава широко на по-ранно разследване на Partygate, ръководено от бившия висш държавен служител Сю Грей. След това тя е назначена за началник на кабинета на Кийр Стармер, въпреки че все още не е започнала дейност на тази длъжност. Съюзниците на Джонсън твърдят, че докладът на Грей е споменат повече от 30 пъти в междинния доклад и че е предоставил „основната доказателствена база" на работата на комисията.
Комисията обаче настоява, че всички доказателства, които е натрупала, са били събрани напълно независимо от разследванията, проведени от Грей.
Източници от комисията казват, че на Джонсън вече е предоставен „пълният набор" от нецензурирани доказателства, които е събрала по време на разследванията си през последните 10 месеца, включително 23 свидетелски показания, с имената на хората, които са ги дали. Повечето от имената не бяха публикувани в междинния доклад по-рано този месец, който вместо това се позоваваше на служители № 10 и други, без да се уточнява кои са повечето от тях. Всички изявления, предоставени на комисията, са взети под „клетва за честност". На Джонсън също са изпращани съобщения в WhatsApp и други доказателства, предоставени на комисията от правителството, както и снимки на събирания, включително такива, на които е присъствал. Източник от комисията каза: „Той има всичко, което комисията има, включително всички имена."
Има спекулации, че Джонсън може да използва списъка си с почести при оставка, за да награди онези, които са му помогнали в разследването – обвинение, което екипът му отхвърля като „напълно невярно".
Уенди Чембърлейн, главният камшик на либералдемократите, каза: „Списъкът с почести на Борис Джонсън не е нищо повече от награда за неговия провал, лъжи и корупция. Никой министър-председател, да не говорим за такъв, който се опозори като Джонсън, не трябва да може да използва списъка с почести за собствена изгода. Твърдението, че ключови фигури са стратегически избрани да помогнат на Джонсън в разследването, трябва спешно да бъде разследвано. Сунак не трябва да позволява на Борис Джонсън да продължи да трови кладенеца на британската политика".
В сряда седемте членове на комисията (четирима консервативни депутати, двама лейбъристи и един SNP) ще се съберат от 13:30 до 14:00, за да се подготвят да разпитат Джонсън, преди да започне основното изслушване. Залата на комисията на общините е резервирана от 14:00 до 19:00 часа, като цялата сесия ще се предава по телевизията. Очаква се комисията да разбере защо Джонсън не е знаел, че партитата, на които е присъствал, нарушават същите правила на Covid, на които той изискваше страната да се подчинява на ежедневните пресконференции. Депутатите също ще искат да знаят защо, след като направи изявления пред парламента, настоявайки, че правилата не са нарушени, той не се върна по-рано и по-редовно, за да коригира протокола.
Председателят на комисията Хариет Харман ще открие сесията, преди Джонсън да направи първоначални забележки и да се закълне в честност, преди всички депутати да получат време да задават въпроси.
Джонсън ще доведе своя адвокат, лорд Паник, но той няма да може да отговаря на въпроси от негово име. Джонсън обаче ще може да се обърне към него за съвет по време на изслушването или преди сам да отговаря на въпроси.
Ако комисията установи, че Джонсън е подвел парламента, това може да доведе до отстраняването му, ако констатацията на комисията бъде одобрена при гласуване в Камарата на общините. Съгласно парламентарните правила, изключване за 10 дни или повече би означавало, че избирателите на Джонсън могат да поискат с петиция за отзоваване да го отстранят като техен депутат.

Станете почитател на Класа