„Австралия категорично не се е ангажирала да се присъедини към САЩ в случай на война за Тайван“

„Австралия категорично не се е ангажирала да се присъедини към САЩ в случай на война за Тайван“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.03.2023
  • Сподели:

„Австралия абсолютно не е поела пред САЩ какъвто и да е ангажимент като част от преговорите за Aukus, че ще се присъедини към своя основен съюзник по сигурността в потенциална бъдеща война за статута на Тайван", каза вицепремиерът Ричард Марлс. Той направи коментара, докато продължаваше да защитава многодесетилетния план на Австралия за придобиване на ядрени подводници, с помощта на САЩ и Обединеното кралство, на обща цена до 368 милиарда долара от сега до средата на 2050 г.
Марлс, който е и министър на отбраната, каза в неделя „Бързото военно натрупване на Китай оформя стратегическия пейзаж, в който живеем. Подводниците Aukus ще подкрепят интереса на Австралия в защитата на търговията и свободата на навигация и полет в Южнокитайско море". Той каза, че няма да спекулира за бъдещ конфликт за Тайван, но че това е „напълно отделен въпрос".
САЩ планират да продадат на Австралия най-малко три до пет подводници от клас „Вирджиния" през 30-те години. Това се опитва да запълни „празнината в способностите" между пенсионирането на австралийските дизелово-електрически подводници от клас Collins и влизането в експлоатация към 2040 г. на проектираните от Великобритания и строени в Австралия атомни подводници.
Притиснат да потвърди, че „няма quid pro quo (танто за нанто)", Марлс добави: „Категорично не. И не мога да бъда по-недвусмислен от това.
Марлс каза, че „атомните подводници ще имат капацитета да работят в контекста на войната, но основното намерение тук е да дадем нашия принос за стабилността на региона, за колективната сигурност на региона".
Марлс не беше склонен да посочи Китай като заплаха за морските пътища на Австралия, но заяви „Пекин се стреми да оформи света около себе си по начин, който не сме виждали да прави преди последното десетилетие. Единственото нещо, което трябва да се отбележи тук, е, че поддържането на основания на правила ред, както го разбираме, свобода на навигация, свобода на прелитане, е напълно в интерес на Австралия и затова трябва да вървим по пътя, на който сме".
Китайското правителство се противопостави на сделката с Aukus, заявявайки, че тя отразява „типичния манталитет на Студената война и отваря кутията на Пандора, която сериозно ще засегне регионалния и глобален мир и сигурност. САЩ, Обединеното кралство и Австралия формират англосаксонска клика в опит да създадат реплика на НАТО в региона. Ако този опит успее, това предвещава безпрецедентни заплахи и предизвикателства за дългогодишната стабилност и просперитет в региона", каза говорителят на външното министерство Ван Уенбин на пресконференция.

Станете почитател на Класа