Северна Корея продължава с изстрелването на балистични ракети

Северна Корея продължава с изстрелването на балистични ракети
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.03.2023
  • Сподели:

Северна Корея е изстреляла балистична ракета с малък обсег, съобщи армията на Сеул, в четвъртия подобен оръжеен тест за една седмица, който идва в момент, когато Южна Корея и Съединените щати организират големи военни учения.
„Нашите военни засякоха една балистична ракета с малък обсег, изстреляна от района Тонгчанг-ри в провинция Северен Пхенган в 11.05 ч. към Източно море", каза съвместният началник-щаб на Южна Корея в неделя, имайки предвид Японско море.
Министерството на отбраната на Япония също написа в Туитър: „Вероятна балистична ракета бе изстреляна от Северна Корея".
Сеул и Вашингтон засилиха сътрудничеството в областта на отбраната пред лицето на нарастващите военни и ядрени заплахи от Севера, който проведе поредица от все по-провокативни тестове на забранени оръжия през последните месеци.
Южна Корея и САЩ в момента са в 11-дневни съвместни учения, известни като Freedom Shield, най-големите им от пет години насам.
Северна Корея гледа на всички подобни учения като на репетиции за нахлуване и многократно е предупреждавала, че ще предприеме в отговор "огромни действия".
В четвъртък Пхенян изстреля своята най-голяма и най-мощна междуконтинентална балистична ракета Hwasong-17, второто си изпитание на междуконтинентална балистична ракета тази година. Държавната Корейска централна новинарска агенция (KCNA) на Севера описа изстрелването на междуконтинентални балистични ракети като „отговор на продължаващите, неистови съвместните учения на САЩ и Южна Корея, които се приближават до непростимата червена линия".
Изстрелването на МКБ последва две стратегически крилати ракети с малък обсег, изстреляни от подводница.
Само часове след като междуконтиненталната балистична ракета беше изстреляна в четвъртък, президентът на Южна Корея Юн Сук-йол пристигна в Япония за първата пълномащабна среща на върха между страните от 12 години.
Миналата година Северна Корея се обяви за "необратима" ядрена сила, а Ким Чен Ун наскоро призова за "експоненциално увеличаване на производството на оръжия, включително тактически ядрени оръжия". Ким също нареди на севернокорейските военни „да засилят ученията, за да се подготвят за истинска война".

Станете почитател на Класа