САЩ твърдят, че няма пречки за износ на храни и торове от Русия

САЩ твърдят, че няма пречки за износ на храни и торове от Русия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.03.2023
  • Сподели:

„Администрацията на САЩ не е съгласна с идеята, че изключенията от западните санкции срещу Русия по отношение на износа на храни и торове не работят", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, коментирайки изявления, направени от руския заместник външен министър Сергей Вершинин.
„Трудно ни е да повярваме, когато знаем и останалият свят знае, че руският износ на храни и торове се е върнал на нивата отпреди войната. Това е така от известно време. Но когато чуем руснаците да казват, че ги възпират от износ на зърно, от износ на торове, това просто не е вярно", каза Прайс, коментирайки думите на Вершинин.
По-рано руският заместник-министър на външните работи подчерта "Все още остават бариери пред руските износители на селскостопанска продукция. Изключенията от санкции за храни и торове, заявени от Брюксел, Вашингтон и Лондон, не работят", каза Вершинин.
„През последните дни и седмици чухме редица извинения от Русия защо черноморската зърнена инициатива може да не бъде удължена. Вярваме, че всичко се свежда до факта, че светът има нужда от черноморската зърнена сделка", каза Прайс.
Американският служител подчерта, че САЩ се застъпват за разширяване и удължаване на тази сделка. „Намираме се в критичен момент от тези преговори. Ще оставим страните сами да говорят [за това]", каза той и се въздържа да коментира думите на Вершинин, че „Русия е съгласна на удължаване на зърнената имитация, но само за 60 дни".

Станете почитател на Класа