Пропуск в сделката за ядрена подводница на Aukus предизвиква сериозни опасения

Пропуск в сделката за ядрена подводница на Aukus предизвиква сериозни опасения
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.03.2023
  • Сподели:

Схемата Aukus, обявена в понеделник в Сан Диего, представлява първия път, когато е използвана вратичка в Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО) от 1968 г. за прехвърляне на делящ се материал и ядрена технология от държава с ядрено оръжие към държава без такова оръжие.
Пропускът е в параграф 14 и позволява делящият се материал, използван за неексплозивна военна употреба, като военноморско задвижване, да бъде освободен от инспекции и наблюдение от страна на ядрения наблюдател на ООН - Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Това изнервя експертите по контрола на оръжията, защото създава прецедент, който може да бъде използван от други, за да се скрие от международния надзор високообогатеният уран или плутоний, сърцевината на ядрено оръжие.
Китайската мисия в ООН обвини САЩ и Обединеното кралство в „явно нарушаване на обекта и целта на ДНЯО", добавяйки, че „Такъв учебникарски случай на двоен стандарт ще навреди на авторитета и ефективността на международната система за неразпространение".
„Планът за сътрудничество в областта на ядрените подводници, публикуван днес от Aukus, е крещящ акт, който представя сериозни рискове от разпространение на ядрени оръжия, подкопава международната система за неразпространение, подхранва надпреварата във въоръжаването и наранява мира и стабилността в региона", казаха от мисията.
Японският премиер Фумио Кишида подкрепи стъпките, предприети от Aukus, съобщи Kyodo News. Правителството каза, че планът за доставка на ядрени подводници е бил обяснен на Кишида в телефонен разговор с австралийския премиер Антъни Албанезе във вторник.
Партньорите от Aukus са провели интензивни дискусии с МААЕ относно плановете и са предприели стъпки за ограничаване на риска. В началото на разговорите била издигната идеята, че параграф 14 може изобщо да не се прилага и ядреното гориво да остане под гаранциите на МААЕ. Въпреки това МААЕ не бе готова да смекчи своите стандарти за инспекция до степен, в която агенцията да не може да определи времето на посещение, а партньорите от Aukus бяха недоволни да пуснат международен екип от инспектори на борда на най-съвременните подводници на тяхната държава.
За да намалят риска от разпространение, австралийците се съгласиха да нямат тренировъчен реактор на тяхна територия, а вместо това да обучават своите подводничари в САЩ и Обединеното кралство. Австралия няма да обогатява или преработва отработеното ядрено гориво, а делящият се материал, предоставен от САЩ и Обединеното кралство, ще идва в заварени единици, които не трябва да се зареждат с гориво през целия си живот. Австралия се ангажира да не придобива необходимото оборудване за химическа преработка на отработеното гориво, което би го направило използваемо в оръжие.
Генералният директор на МААЕ, Рафаел Мариано Гроси, каза „Вярвам, че партньорите в Aukus ще се ангажират да осигурят спазването на най-високите стандарти за неразпространение и предпазни мерки. Наистина мисля, че трите държави са доста сериозни в опитите си да смекчат вредата върху режима за неразпространение. Мисля, че свършиха много добра работа, като се ангажираха с МААЕ. Но все пак смятам, че е нанесена реална и конкретна вреда. Страхът ми никога не е бил, че Австралия ще злоупотреби с това гориво, а че други страни ще се позоват на Aukus като прецедент за премахване на ядреното гориво от предпазните мерки", каза Джеймс Актън, съдиректор на програмата за ядрена политика във Фондацията Карнеги за международен мир.

Станете почитател на Класа