Обрадор: „Мексико е по-безопасно от САЩ“

Обрадор: „Мексико е по-безопасно от САЩ“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.03.2023
  • Сподели:

Президентът на Мексико заяви, че страната му е по-безопасна от Съединените щати, отхвърляйки американските критици на нейното досие по сигурността, след смъртоносно отвличане близо до границата, отнело живота на двама американци.
Нападението на 3 март срещу четирима американци в мексиканския град Матаморос и последвалото им отвличане беше отразено отблизо от американските медии и предизвика обвинения от страна на политици в САЩ, особено републиканци. Докато мексиканските власти открият американците, двама от тях бяха мъртви. Петима предполагаеми членове на мексикански наркокартел бяха арестувани за отвличането.
Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор, който заплаши да призове американците от мексикански произход да не гласуват за републиканските кандидати, ако те продължат с критиките си, отхвърли официалните предупреждения за сигурност от САЩ, които изобразяват голяма част от Мексико като рисково място за посещение.
„Мексико е по-безопасно от Съединените щати. Няма проблем с безопасното пътуване из Мексико", каза Лопес Обрадор пред репортери на пресконференция. Той каза, че американските туристи и мексиканците, живеещи в САЩ, са наясно колко безопасна е страната и посочи неотдавнашното увеличение на американците, пребиваващи в Мексико. Миналата година се наблюдава рязък скок на американските туристи в Мексико. Той обвини за "антимексиканската" кампания консервативните американски политици.
Посолството на САЩ в Мексико не отговори на искане за коментар относно думите на президента.
С 28 на всеки 100 000 души, процентът на убийствата в Мексико през 2020 г. е бил около четири пъти по-висок от този в САЩ, според данни, публикувани от Световната банка. Убийствата са намалели с около 7% миналата година в Мексико, но сегашното правителство е на път да регистрира рекорден брой за шестгодишната администрация.
Държавният департамент на САЩ определя различни нива на риск при пътуване за всички, с изключение на два, от общо 32-та региона на Мексико.

Станете почитател на Класа