Учени от Киев ще преименуват Русия по заръка на Зеленски, Москва настръхна

Учени от Киев ще преименуват Русия по заръка на Зеленски, Москва настръхна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.03.2023
  • Сподели:

Президентът на Украйна Зеленски възложи на премиера Денис Шмигал учените "щателно да проучат" възможността за преименуване на Русия на "Московия" на украински език. Тази заповед дойде в отговор на петиция, събрала 25 000 подписа, необходими за разглеждането ѝ.

 

 

Петицията предлага в Украйна Руската федерация да бъде наричана "Московска федерация", а руският език да бъде заменен с "московски", предадоха информационните агенции.

"Това име е използвано в европейските и някои азиатски езици. Много исторически карти от XVI и XIX век, които са били създадени в Европа преди и след преименуването на Московското царство във Всерусийска империя, също съдържат това име", се посочва в петицията.

В нея се изтъква, че "Русия съществува едва от 301 години" - от 22 октомври 1721 г., когато Петър Велики Московски провъзгласява Московското царство за "Руска империя".

Украинският президент коментира, че "въпросът, повдигнат в петицията, изисква задълбочено разглеждане както от гледна точка на историческия и културния контекст, така и по отношение на възможните международноправни последици". 

 

 

 

Реакция от Москва

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев смята, че Русия има с какво да отговори на обсъжданата в Киев идея тя да бъде преименувана на Московия и предложи Украйна да се нарече "Свински Бандера-Райх".

"Върховният киевски нацист възложи да се разработи въпросът за преименуването на Русия на Московия. Е, какво да кажа ... Нашият отговор? Не, разбира се, не Хохландия. И със сигурност не Малорусия", написа Медведев в своя канал в Telegram. - "Само Schweinisch Bandera-Reich. Exakt!".

"Бункерният (Зеленски - б.ред.) всеки ден доказва нашата правота. Ето още едно доказателство за опитите за създаване на "анти-Русия" от Украйна", написа говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в в канала си в Telegram, коментирайки казуса.

 

Станете почитател на Класа