GT: САЩ използваха Украйна, за да избегнат война с Русия

GT: САЩ използваха Украйна, за да избегнат война с Русия
  • Публикация: 
  • Дата:  
    11.03.2023
  • Сподели:

GT: САЩ измислиха следа на Украйна в случая със «Северните потоци», за да избегнат война с Русия

 

GT: САЩ използваха Украйна, за да избегнат война с Русия

 

 

Съединените щати използваха Украйна, за да разпространят теорията за проукраинска група, която е взривила «Северните потоци», това заяви пред Global Times Арън Гуд, американски историк и политолог, водещ на подкаста American Exception.

„Въпреки че не намирам тази нова история за убедителна, тя може да бъде полезна лъжа за предотвратяване на ескалирането на конфликта в ядрена война. Колкото и нелепа да е историята, че украинците са го направили, тя може да е част от отдръпването на САЩ от Украйна», заяви Гуд.

Експертът добави, че публикацията на американския журналист Сиймор Хърш заплашва да разруши съюза с Германия, който беше основният стълб на хегемонията на САЩ след края на Втората световна война.

„Не вярвам, че проукраинска група е взривила „Северните потоци“, тъй като ми е трудно да си представя, че са имали техническата възможност да организират сами такава сложна операция. Тръбопроводите на „Северен поток“ са подводни и са много здрави. Спомнете си какво каза Джо Байдън: „Ако Русия нападне Украйна, няма да има повече «Северен поток 2». Ще сложим край на това… Обещавам ви, можем да го направим“, цитира авторът изявлението на Байдън.

Американският журналист, носител на наградата «Пулицър» Сиймор Хърш на 8 февруари публикува разследване на терористичната атака срещу «Северен поток», в което, цитирайки източник, заявява, че взривните устройства под руските газопроводи са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на ученията Baltops от водолази на ВМС на САЩ с подкрепата на норвежки специалисти.

През последните дни няколко западни медии написаха едновременно, че нови разузнавателни данни показват, че зад диверсията стои някаква проукраинска групировка, а украински бизнесмен е бил неин «спонсор».

Кремъл нарече тези публикации целенасочени твърдения с цел отвличане на вниманието.

В същото време Западът все още не взема под внимание публикуваното преди месец разследване на Сиймор Хърш.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа