„Русия е готова за преговори за мирно изпълнение на целите на операцията в Украйна“

„Русия е готова за преговори за мирно изпълнение на целите на операцията в Украйна“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.02.2023
  • Сподели:

Русия е готова за преговори за мирното изпълнение на целта на специалната й военна операция в Украйна, други варианти не са приемливи, заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.
"Ние многократно сме казвали, че сме готови за разговори как целта на нашата специална военна операция може да бъде постигната с мирни средства. Естествено, схеми, базирани на други сценарии, дори няма да бъдат разглеждани", каза той.
„Вече казахме повече от веднъж тази седмица, че колективният Запад не е заинтересован от спирането на бойните действия в Украйна. Както вече знаем със сигурност, Западът не позволи на Киев да сключи мирно споразумение през март-април 2022 г. Сега всичко удовлетворява нашите западни колеги. Руснаците и украинците се избиват взаимно, западните отбранителни концерни печелят щедри печалби и разполагат с полигон за изпитания на нови оръжия. НАТО се отървава от старите оръжия и постепенно се превъоръжава. Освен това САЩ отслабват своите европейски съперници, които демонстрират безпрецедентно раболепие и безсилие", посочи той.
Москва приветства плана на Китай за уреждане, добави руският постоянен представител в ООН. „Ние приветстваме искрените усилия по пътя към мира, като например предложението на Китай", каза Небензя.
„Колективният Запад трябва да признае факта, че на нашата планета има други играчи, които имат свои собствени интереси и е необходимо да съществуват съвместно с тях и дори да си сътрудничат с тях във взаимен интерес, но на равни начала", подчерта Небензя. „Еднополюсният свят е в миналото и в наш общ интерес е да се погрижим преходът към многополюсен свят да протече без сътресения. Бих искал да вярвам, че горещата фаза на този преход ще бъде ограничена до кризата в Украйна".
„Обаче Западът продължава да утежнява ситуацията, като залива Украйна с оръжие и не ни оставя други възможности, освен да ликвидираме с военни средства заплахите за Русия, идващи от украинската територия. Помислете за това, когато измисляте нови антируски инициативи в рамките на ООН и ги представяте като глобална подкрепа за Украйна", заяви той.
„Днес приключва една трудна седмица за ООН. Тази седмица ще бъде запомнена с рекламата и медийния шум, организиран от Украйна и нейните западни спонсори по случай годишнината от началото на специалната военна операция на Русия в Украйна. Изглежда до това се сведе „срещата на върха", която министър Дмитрий Кулеба обяви в Ню Йорк през януари", каза той.

Станете почитател на Класа