Първата дама сигнализира за кандидатирането на Джо Байдън за нов мандат

Първата дама сигнализира за кандидатирането на Джо Байдън за нов мандат
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.02.2023
  • Share:

Първата дама, Джил Байдън, в петък даде една от най-ясните индикации досега, че Джо Байдън ще се кандидатира за втори мандат, като каза „Почти не остава нищо друго освен да разберем времето и мястото за обявяването".
Въпреки че Байдън отдавна каза, че намерението му е да се кандидатира за преизбиране, той все още не го е обявил официално и се бори да разсее въпросите дали е твърде стар, за да продължи да служи като президент. В момента Байдън е на 80 и ще бъде на 86 в края на втория мандат.
„Той казва, че не е свършил. Той не е завършил това, което е започнал. И това е важното. Колко пъти трябва да го каже, за да повярвате?"", каза Джил Байдън, пред Асошиейтед прес в ексклузивно интервю в Найроби, Кения, втората и последна спирка от петдневното й пътуване до Африка, което започна в Намибия.
Сътрудници на Байдън казаха, че съобщение вероятно ще дойде през април, след края на първото тримесечие за набиране на средства, което е около времето, когато Барак Обама официално стартира кампанията си за преизбиране през 2012 г.
Първата дама отдавна е описвана като ключова фигура в орбитата на Байдън, когато той планира бъдещето си. „Защото съм негова съпруга", засмя се тя. Но тя отхвърли въпроса дали има решаващия глас дали президентът да се кандидатира за преизбиране.
Доналд Тръмп, който навършва 77 години през юни, обяви миналия ноември, че ще се кандидатира отново за президент на изборите през 2024 г., въпреки че беше сериозно победен от Джо Байдън през 2020 г.
Проучването на NPR/PBS NewsHour/Marist показва, че половината от демократите смятат, че партията има по-добри шансове с Байдън като номиниран, докато 45% смятат, че би било по-добре да подкрепят някой друг. Това е подобрение за Байдън от ноември миналата година, когато 54% искаха някой друг и само 38% подкрепяха президента.
От друга страна, в това проучване има разочароващи новини за Тръмп да бъде номиниран отново за президент от Републиканската партия. Сред републиканците и независимите, клонящи към Републиканската партия, 54% смятат, че партията ще е най-добре с някой друг освен Тръмп като кандидат, а 42% смятат, че бившият президент остава най-добрият човек за поста.

Станете почитател на Класа