BASF ще съкрати 2600 работни места, енергийната криза води Германия към рецесия

BASF ще съкрати 2600 работни места, енергийната криза води Германия към рецесия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.02.2023
  • Share:

Германската химическа компания BASF обяви, че ще съкрати 2600 работни места, докато най-голямата икономика в Европа се подготвя за рецесия, предизвикана от енергийната криза, след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди година. „Годината беше доминирана от последиците от войната в Украйна и по-специално от повишените цени на суровините и енергията", се казва в изявление на BASF. Тя плати допълнителни енергийни разходи от 3,2 милиарда евро в световен мащаб през 2022 г.
BASF е най-голямата химическа група в света и една от опорите на германската промишленост. От 157 години в завода си в Лудвигсхафен на река Рейн близо до Франкфурт произвежда химикали, използвани за производството на безброй продукти по целия свят, вариращи от торове до пластмаси, автомобили и фармацевтични продукти.
Въпреки това, тя беше особено засегната от зависимостта си от газ, доставян от Русия, и преди това обяви отписване на 7,3 милиарда евро за заводи в Русия, които бяха експроприирани. Тя каза, че ще затвори един от двата завода за амоняк и два завода за пластмасови химикали, както и ще премести част от производството извън Германия.
Инвазията в Украйна на 24 февруари 2022 г., предизвика борбата на европейската индустрия за намиране на алтернативни източници на енергия след десетилетия на зависимост особено от руския газ. Вследствие на това цените на енергията скочиха. Икономиката на Германия се срина заради кризата. Германският БВП е спаднал с 0,4% през последните три месеца на 2022 г., според данни, публикувани в петък от Федералната статистическа служба на страната. „Продължаващите големи увеличения на цените и продължаващата енергийна криза имаха отрицателен ефект върху германската икономика към края на годината", казаха от службата.
BASF регистрира нетна загуба от 627 милиона евро през 2022 г., тъй като търсенето на нейните продукти спадна и цените на материалите се увеличиха. Част от удара беше смекчен от по-високите цени, отразили увеличените разходи, които понесе, така че общите продажби нараснаха с 11% до 87,3 млрд. евро.
Компанията каза: „Високото ниво на несигурност, което възникна през 2022 г. поради войната в Украйна, високите разходи за суровини и енергия в Европа, нарастващите цени и лихвени проценти, инфлацията и развитието на пандемията от коронавирус ще продължат и през 2023 г. Всички тези фактори ще повлияят негативно на глобалното търсене."

„Конкурентоспособността на Европа все повече страда от свръхрегулиране, бавни и бюрократични процеси на издаване на разрешителни и по-специално високи разходи за повечето производствени фактори. Всичко това вече възпрепятства растежа на пазара в Европа в сравнение с други региони. Високите цени на енергията сега поставят допълнителна тежест върху рентабилността и конкурентоспособността в Европа", каза Мартин Брудермюлер, главен изпълнителен директор на BASF.
Брудермюлер през април 2022 г. предположи, че „преместването от руски газ може да унищожи цялата ни икономика". „Факт е, че доставките на руски газ досега са били в основата на конкурентоспособността на нашата индустрия", каза той в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Станете почитател на Класа