Решението на FATF за Русия ще създаде проблеми в борбата с финансирането на тероризма

Решението на FATF за Русия ще създаде проблеми в борбата с финансирането на тероризма
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.02.2023
  • Share:

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, коментира решението на Групата за финансови действия срещу изпирането на пари (FATF) да спре членството на Русия и реакцията на министъра на финансите на САЩ, Джанет Йелън, на това решение.
"Министърът на финансите явно потрива ръце срещу реализацията на една откровено политизирана инициатива в рамките на един чисто технически, по своя мандат, многостранен форум. Всичко това изглежда непрофесионално и безотговорно. Администрацията на САЩ отказва да разбере, че спирането на участието на Русия във FATF е опасна стъпка, която всъщност води до разрушаване на глобалната архитектура за борба с прането на пари, финансирането на тероризма и разпространението на оръжия за масово унищожение", каза Антонов, цитиран от пресслужбата на посолството.
Както подчерта посланикът, „Оказва се, че всеки член на FATF, в името на опортюнистични нужди на Вашингтон, може да бъде изтикан вън от Организацията и лишен от възможността да даде полезен принос към колективните усилия за гарантиране на международната сигурност ."
„Русия за 20 години членство в групата направи много за насърчаване на ефективните стандарти в областта на борбата с престъпните приходи. Съединените щати добре осъзнават това, както и факта, че създадохме един от най-напредналите национални системи за борба с прането на пари. Това доказа прегледът за взаимна оценка на FATF през 2019 г. Американските експерти, които участваха в него, могат да потвърдят този факт", каза ръководителят на дипломатическата мисия.
„За международната общност е очевидно, че Вашингтон е готов да пожертва благосъстоянието и стабилността на човечеството, за да уреди тривиално и бясно стари сметки с Русия", заключи дипломатът.
Въпреки че FATF прекрати членството на Русия, групата декларира "Руската федерация остава отговорна за задължението си да прилага стандартите на FATF. Руската федерация трябва да продължи да изпълнява финансовите си задължения", казаха от FATF.
FATF е междуправителствена организация, която разработва глобални стандарти за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма и също така оценява съответствието на националните системи с тези стандарти. Основана е през 1989 г. и е със седалище в Париж.

Станете почитател на Класа