Британската хранителна система се нуждае от рестартиране

Британската хранителна система се нуждае от рестартиране
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.02.2023
  • Share:

Хелена Хортън и Сара Бътлър
Министърът на околната среда, Терез Кофи излезе на първите страници, след като на въпрос дали трябва да ядем по-малко вносна храна, отговори, че това би означавало „да се грижим за ряпата". Тя беше грубо подиграна. Но празните рафтове в супермаркетите в цялата страна предизвикват лудост, тъй като доматите, чушките, марулята и други пресни зеленчуци бяха ограничени. Това накара мнозина да се запитат дали нашата хранителна система е устойчива: трябва ли да ядем по-малко вносни домати и вместо това да хапваме домашната си ряпа?
Великобритания е на около 60% самодостатъчна храна и през по-голямата част от годината произвежда повече от достатъчно плодове и зеленчуци. Но късните зимни месеци са известни като „гладна празнина" и не дават повече от кореноплодни зеленчуци и зеле. Това означава, че се внасят много пресни храни, но лошото време в Мароко и Испания е повлияло на добивите, причинявайки празни рафтове тук.
Групата за селскостопанска кампания Sustain казва, че празните рафтове са отдавна очаквани и че това е проблем, който надхвърля гладната пропаст и отива към структурните проблеми в сектора.
Вики Хирд, ръководител на отдела за устойчиво земеделие, обяснява: „Времето в Испания и Мароко е част от проблема и е потенциално свързано с по-големи промени в климатичните условия. Високата цена на газа в момента е критичен проблем за производителите в оранжерии. Но има и усложнения, свързани с отношенията ни с европейските търговски партньори и новото търговско споразумение от преди три години с Мароко, което създаде диференцирани търговски споразумения. Странно, това означава, че сега има повече търкания, което означава, че за Мароко е по-лесно да търгува с Европа, отколкото за нас. Също така производителите в Обединеното кралство не могат да купуват и засаждат семена или овощни дървета, тъй като разходите са изключително високи, но фермерските цени не се повишават, за да съответстват на това."
И така, можем ли да отглеждаме плодове и зеленчуци на закрито в Обединеното кралство през зимата? Докато нямаме система за възобновяема енергия, това е скъпо. Гай Сингх-Уотсън, който управлява компания за зеленчуци в Ривърфорд, каза, че „отглеждането на домати и други нежни култури извън летния сезон в Обединеното кралство изисква изключително количество изкопаеми горива и е пълна лудост, предвид въглеродният отпечатък".
Ребека Лаутън, ръководител на градинарството в Landworkers Alliance, каза, че всъщност бихме могли да имаме устойчиво салата в Обединеното кралство през зимата, ако просто направим някои различни избори. „Освен ряпата има много други вкусни зимнини! Въпреки че обичам ряпа, изглежда много политически, че те са избрани вместо праз лук, къдраво зеле, зеле, моркови, пащърнак, спанак, зимна салата... списъкът може да продължи. Правителството изглежда се фокусира върху високотехнологични решения за кризата в градинарството, като вертикално земеделие, високотехнологични оранжерии и автоматизация. Да, вертикалното земеделие може да ни даде ягоди и листа от салата през цялата година, но няма да произведе количеството зеленчуци, кореноплодни, салати и други зеленчуци, от които се нуждаем, за да изхраним населението на Обединеното кралство. Напълно възможно е да се отглеждат изобилни листа от зимна салата в неотопляеми политунели и оранжерии, като се използва почва, а не хидропоника, и по това време на годината те наистина са в изобилие" каза тя.
Тя добави, „Вместо да бързат към супермаркета, за да се запасят с ряпа, хората биха могли да бъдат по-внимателни откъде купуват. Производителите, които продават чрез маршрути, фокусирани от фермерите до пазара, са в състояние да спечелят по-добри цени за продукцията си, което означава, че повече пари от отиват в подкрепа на практиките за управление на органична земя, реалната заплата за живот на работниците и по-добри условия на труд. Тези, които се възползват, могат да бъдат местен зеленчуков и селскостопански магазин".
„Но какъвто и да е въпросът, ряпата не е отговорът" заключи Сингх-Уотсън.

Станете почитател на Класа