Делото за клевета за 1,6 милиарда долара ще спре ли Fox News да разпространява лъжи?

Делото за клевета за 1,6 милиарда долара ще спре ли Fox News да разпространява лъжи?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.02.2023
  • Share:

Маргарет Съливан
Ако сте обърнали дори най-малко внимание на това как работи Fox News, скорошните разкрития от съдебен иск не са голяма изненада. От момента на основаване в средата на 90-те години, Fox е партизанско издание – до голяма степен по замисъла на своя основател, родения в Австралия медиен магнат Рупърт Мърдок, и главния изпълнителен директор Роджър Ейлс. Никога не е бил „честният и балансиран" източник на новини, както се твърди в мотото му. Наричането му „консервативен" винаги е било твърде меко казано; но за известно време поне спазваше минимални журналистически стандарти.
Но Фокс стана много по-краен през годините, излизайки доста извън журналистическия мейнстрийм и превръщайки се в пропагандна ръка на дясното крило в САЩ. Като предизвика гняв срещу имиграцията, расата, ваксините и абортите и се посвети на максимизирането на пазарния дял, Fox рядко позволяваше на истината да й се пречка на пътя.
Чрез странна алхимия Fox превърна поляризацията в печалби и в този процес навреди на нашата демокрация и култура.
Парадоксално е, че е шокиращо да се прочетат конкретните подробности, излезли от иска за клевета на стойност 1,6 милиарда долара, заведено срещу Fox от Dominion Voting Systems. (Жалбата е, че Фокс е позволила да се разпространяват вредни лъжи за това как изборите са били манипулирани, като се предполага, че Доминион е прехвърлил гласовете от Тръмп към Байдън.)
Шокът не идва от това, което тези подробности показват за мисията на мрежата; толкова много вече знаехме. Но обемът, спецификата, всеобхватността на това как лъжите за президентските избори през 2020 г. бяха не просто толерирани, но и насърчавани? Всичко това би било трудно за вярване, ако не беше точно във вътрешните съобщения и в свидетелските показания, които сега бяха оповестени публично.
„Това е най-лошият кошмар на медийния адвокат", ми каза професорът от Военноморската академия на САЩ Джеф Косеф в интервю. Бивш адвокат по първата поправка, Косеф каза, че никога не е виждал нещо подобно на тези разкрития и е бил стреснат от „чистия залп от признание, от самия връх, че нещата, казани в ефир, са неверни". Той също така намери за странно, че такава кореспонденция се води толкова явно и е запазена толкова дълго във форма, която може да бъде открита. В един случай Мърдок изпраща съобщение до главния изпълнителен директор Сюзан Скот („Всичко е заложено тук") с привидна паника относно нарастващия гняв на основната аудитория. Тези лоялни привърженици на Тръмп бяха разгневени, след като мрежата точно прогнозира в изборната нощ, че Байдън е спечелил Аризона, ключов щат на бойното поле. Рейтингите на Fox се понижиха драстично, докато Maga Nation се насочваше към по-малки обекти, още по-независими от фактите.
В друг пример, най-влиятелната звезда на мрежата, Тъкър Карлсън – който ясно знаеше, че няма значителна изборна измама – каза на колегата си Шон Ханити, че иска репортерка на Fox да бъде уволнена, след като тя публикува в Туитър проверка на фактите на конспиративните теории на Тръмп за гласуване.
И въпреки че адвокатите на Fox твърдят, че подобни примери са ръчно подбрани, за да създадат погрешно впечатление, реколтата определено е изобилна. Искът разкри една грозна реалност: че корпоративната култура на Fox е по-малко за истината, отколкото за защита на печалбите и пазарната позиция. И това има значение. Изборните лъжи, които се завъртяха по Fox News и в десните медии по време и след президентските избори през 2020 г., причиниха разрушение.
Насилственото нападение срещу Капитолия на САЩ може би никога нямаше да се случи без тази пропаганда в услуга на печалбите. И дълбоките политически разделения в Съединените щати могат да бъдат положени до тревожна степен в краката на тази единствена медийна организация, която е най-популярната и най-богатата от кабелните новинарски мрежи. Но възниква неприятен въпрос: какво да се направи по въпроса?
Рекламните бойкоти са почти безсмислени, тъй като Fox получава огромните си приходи до голяма степен чрез такси за пренос – парите, които кабелните и сателитните доставчици плащат на отделни мрежи; Fox е в състояние да изисква и получава непропорционално високи ставки, защото има толкова пламенна публика.
Но потенциалната цена от $1,6 милиарда на това дело? Това са истински пари – не достатъчно, за да изгонят Fox от бизнеса, но вероятно достатъчно, за да направят отразяването по-отговорно. Това също би изпратило силно послание към обществеността и към акционерите на компанията, като и двете имат значение за висшето ръководство на Fox.
Ако Dominion надделее, Fox News може да бъде принуден да стане по-малко безразсъден. За една медийна компания, която е причинила толкова много вреди на американското общество, това би била много желана реформа.

Станете почитател на Класа