Лидерите на ЕС със съвместно изявление за Украйна

Лидерите на ЕС със съвместно изявление за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.02.2023
  • Сподели:

Лидерите на 27-те страни от ЕС излязоха със съвместно изявление в навечерието на годишнината от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

 

 

ЕС няма да се успокои, докато Украйна не победи и не бъде възстановена след войната, подчертават те в изявление .

Лидерите на блока подчертаха, че Украйна е „част от европейското семейство“ и украинският народ показа „решителност в защитата на демокрацията и свободата, издръжливост в лицето на трудностите и достойнство, когато се сблъска с престъпленията на Русия“.

„Европейският съюз ще продължи да подкрепя Украйна в политическата, икономическата, хуманитарната, финансовата и военната сфера, включително чрез бързи координирани покупки от европейската индустрия.

Ние също така ще подкрепим възстановяването на Украйна, за което ще се стремим да използваме замразените руски активи в съответствие с правото на ЕС и международното право. Ще продължим да увеличаваме колективния натиск върху Русия да прекрати агресивната си война", казват европейските лидери. 

Страните от ЕС ще бъдат солидарни с Украйна и украинския народ "колкото е нужно", заявяват лидерите на блока.

„Ние подкрепяме мирната формула на президента Зеленски. Заедно с нашите международни партньори ние ще гарантираме, че Украйна триумфира, зачитането на международното право, възстановяване на мира и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, възстановяване на Украйна и възстановяване на справедливостта“, заявиха лидерите.

Ден по-рано във Варшава се срещнаха лидерите на "Букурещката десетка" - девет страни от НАТО от Централна и Източна Европа. Те също издадоха съвместно изявление, в което подчертаха, че ще продължат да подкрепят усилията на Украйна да освободи територията си от руските нашественици толкова дълго, колкото е необходимо. 

Президентът на САЩ Джо Байдън, който посети Варшава и Киев тази седмица,  каза в историческа реч, че САЩ никога няма да се уморят да помагат на Украйна и Украйна „никога няма да бъде победа за Русия“.

 

Станете почитател на Класа