Договорът Нов Старт – история и състояние

Договорът Нов Старт – история и състояние
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.02.2023
  • Сподели:

Договорът за съкращаване на стратегическите оръжия беше подписан от президентите на Русия и САЩ, Дмитрий Медведев и Барак Обама, в Прага на 8 април 2010 г. Официалното му име е Договор между Съединените американски щати и Руската федерация за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (известно още като Нов СТАРТ или Пражкия договор).
Сенатът на САЩ го одобри на 22 декември 2010 г., а Държавната дума и Съветът на федерацията на Русия - на 25 и 26 януари 2011 г. В момента на ратификацията страните направиха редица резерви. В резолюцията на Конгреса на САЩ се посочва, че "новият договор не налага никакви ограничения върху разполагането на противоракетна отбрана", включително в Европа. Москва си запазва правото да се оттегли от договора, ако американската противоракетна отбрана в развитието си достигне точка, в която започне да представлява заплаха за Русия. Подчертано беше, че разпоредбите на преамбюла, които уточняват връзката между стратегическите настъпателни оръжия и противоракетната отбрана, имат правна сила и трябва да бъдат напълно взети предвид от подписалите го страни.
Договорът предвижда всяка страна да намали и ограничи стратегическите си нападателни оръжия, така че седем години след влизането му в сила общият им брой да не надвишава: 700 разположени междуконтинентални балистични ракети (ICBM), балистични ракети на подводници (SLBM) и тежки бомбардировачи (HB); 1550 бойни глави; и 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки на междуконтинентални балистични ракети и БРПЛ, както и тежки бомбардировачи. Договорът въвежда концепцията за „неразгърнати" превозни средства за доставка и пускови установки, с други думи, тези, които не са в състояние на бойна готовност, но се използват за обучение или тестване и не са въоръжени с бойни глави (СТАРТ-1 и СТАРТ-2 закрити поставени ядрени бойни глави на разположени стратегически превозни средства за доставка). Новият СТАРТ също се прилага за всички новопостроени стратегически нападателни оръжия.
Документът е подписан за десет години (до февруари 2021 г.) с възможност за удължаване за период от не повече от пет години. Той включва разпоредба за изход. След като водената от Джо Байдън администрация на демократите пое управлението през 2021 г., Договорът беше удължен без предварителни условия. На 26 януари 2021 г. Русия и САЩ размениха ноти за постигане на споразумение за удължаването му с пет години (до 5 февруари 2026 г.), а на 3 февруари ноти за приключване на вътрешните процедури, необходими за неговото удължаване.
Към 1 септември 2022 г. Русия разполага с 540 разгърнати средства за доставка на ядрено оръжие, 1549 ядрени бойни глави и 759 разгърнати и неразгърнати пускови установки. Съединените щати разполагат с 659 средства за доставка, 1420 бойни глави и 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки. Експерти смятат, че се запазва приблизителното съотношение между стратегическите ядрени сили на Русия и САЩ.
На 8 август 2022 г. Русия уведоми Съединените щати, че временно затваря съоръженията си за инспекции по Нов СТАРТ. Руското външно министерство обясни, че това е принудително решение, взето на фона на антируските санкции, наложени от Запада след началото на специалната военна операция на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Забрана за преминаване на руски самолети с инспектори, визови проблеми по време на транзита и трудностите с извършването на плащания за услуги всъщност лишиха Русия и от най-малката възможност да извършва проверки на територията на САЩ и създадоха „едностранни предимства за американската страна".
Първото заседание на консултативната комисия след началото на специалната военна операция трябваше да се проведе в Кайро на 29 ноември - 6 декември 2022 г. Ден преди заседанието обаче руското външно министерство съобщи, че то се отлага. По-късно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова и заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заявиха, че Русия не може да обсъжда Нов СТАРТ със Съединените щати, докато те доставят оръжие на Украйна.

Станете почитател на Класа