Китай и Русия задълбочават връзките си

Китай и Русия задълбочават връзките си
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.02.2023
  • Сподели:

Ейми Хокинс
Първият дипломат на Китай, Уан И, се срещна с Владимир Путин в Москва, докато Китай и Русия потвърждават близките си двустранни отношения, само дни преди първата годишнина от началото на войната в Украйна.
Уанказа, че Китай и Русия са готови да задълбочат стратегическото си сътрудничество. По-рано в сряда той се срещна със Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия, където каза, че очаква да постигне „нов консенсус" за напредък в отношенията между двамата съюзници.
Путин каза „Руско-китайските отношения се развиват по план. Двете страни имат продължаващо сътрудничество в международните отношения". Той изрази благодарността на Русия към Китай и говори за постигане на „нови етапи" в области като двустранната търговия.
Уан каза „кризата винаги е възможност" и че китайско-руските отношения „никога не са били диктувани от трети страни". И двамата лидери подчертаха значението на „многополюсните" подходи към международните дела – светоглед, който отхвърля това, което Китай описва като „еднополюсен" подход на САЩ за доминиране на глобалното лидерство.
От началото на войната в Украйна миналата година Китай твърди, че е неутрален, въпреки че направи много коментари в подкрепа на Русия. В събота държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Китай може да е на път да достави смъртоносни оръжия на Русия, твърдение, което Китай отрича.
Срещите се проведоха по време на седмица на активна дипломатическа дейност преди годишнината на Украйна. В понеделник в Киев Джо Байдън се срещна с Владимир Зеленски, по време на историческо пътуване, първият път, когато президент на САЩ посети столицата на страна във война, без САЩ да контролират критичната инфраструктура.
Си Дзинпин, президентът на Китай, се очаква да посети Путин в Русия през следващите месеци, въпреки че точната дата не е обявена.
Посещението на Уан в Москва и срещите на най-високо ниво, показват, че „отношенията не само са на път, но се разширяват и растат", каза Александър Габуев, старши сътрудник на Фондация Карнеги за международен мир.
Във вторник Китай публикува правителствен документ за инициативата си за глобална сигурност, който описва принципите, залегнали в политиката на Пекин. Той предложи „подкрепена от ООН концепция за обща сигурност, която ще зачита и гарантира сигурността на всяка страна". В нея се казва, че „само сигурността, основана на морал и правилни идеи, може да има солидна основа и да бъде наистина трайна".
Документът също така изрично отхвърли използването на санкции като средство за разрешаване на спорове. Си отправи многократни призиви Китай да стане самодостатъчен в ключови индустрии, като например полупроводниците, тъй като е изправен пред нарастващ брой американски контрол върху износа. Ако Китай се опита да превземе Тайван със сила, перспективата за международни санкции, подобни на тези, които бяха наложени на Русия, ще бъде едно от многото препятствия по пътя му.
Очаква се Си да произнесе „реч за мир" в петък, годишнината от инвазията, която вероятно ще се основава на идеите, очертани в инициативата за глобална сигурност.
Миналата година Томас Халденванг, ръководител на вътрешното разузнаване на Германия, каза, че що се отнася до международната сигурност, „Русия е бурята, Китай е изменението на климата". Този аргумент затвърди убеждението на Пекин, че „Китай ще трябва да поеме повече от тежестта на западните критики и действия, ако Русия не съществува в сегашната си форма", каза Фут.
За Русия разширяването на икономическото сътрудничество с Китай е от ключово значение за оцеляването на санкциите и поддържането на военните усилия.

Станете почитател на Класа