Тръмп, токсичния влак в Охайо и екологичните аспекти

Тръмп, токсичния влак в Охайо и екологичните аспекти
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.02.2023
  • Сподели:

Бившият президент Доналд Тръмп посети град Източна Палестина, Охайо. Тръмп нарече федералната реакция на дерайлирането на токсичен влак там по-рано този месец „предателство". При посещението си в сряда Тръмп, който отново се кандидатира за Белия дом, каза, че общността се нуждае от „отговори и резултати", а не от извинения. Той говори в пожарна на около половин миля от мястото, където повече от три дузини товарни вагони – включително 11 превозващи опасни материали – излязоха от релсите близо до щатската граница на Пенсилвания.
„В твърде много случаи вашата доброта и постоянство бяха посрещнати с безразличие и предателство", каза Тръмп. Бившият президент и други републиканци засилиха критиките към действията на администрацията на Байдън при дерайлирането на 3 февруари, което доведе до евакуации и опасения от замърсяване на въздуха и водата след контролирано изгаряне на токсични химикали на борда на железопътните вагони.
От своя страна критиците му припомниха как Администрацията на Тръмп отмени общо повече от 100 екологични правила и смекчи няколко разпоредби по нареждане на железопътната индустрия.
Той оттегли и план от ерата на Обама за изискване на по-бързи спирачки за влаковете, превозващи лесно запалими материали, отмени правилото, което изискваше поне двама членове на екипажа на товарните влакове и отмени забраната за транспортиране на втечнен природен газ по железопътен транспорт, въпреки опасенията, че това може да причини експлозии.
„Това служи като напомняне, че Тръмп и неговата администрация превърнаха изкормването на правилата за транспорт и безопасност на околната среда в основен приоритет на своята програма Maga", каза Националният комитет на Демократическата партия в имейл до репортери. В него се казва: „Тръмп и неговата администрация отмениха правилата за безопасност на транспорта и околната среда, включително разпоредбите за токсични химикали. Предложенията за бюджет на Тръмп намалиха финансирането за разследване на инциденти, прилагане на екологични правила, и преследване на екологични престъпления".
Пийт Бутиджиг, транспортен министър, беше атакуван от републиканците, че досега не е посетил мястото на бедствието в Охайо, а Министерството на транспорта отговори, че той ще посети града в четвъртък. В изявлението се казва: „Както каза секретарят, той ще отиде, когато е подходящо и няма да отслаби усилията за реагиране при извънредни ситуации. Секретарят тръгва сега, след като Агенцията за опазване на околната среда (EPA) каза, че излиза от фазата на реагиране при извънредни ситуации и преминава към фазата на дългосрочно възстановяване".
Белият дом на Байдън защити реакцията си на дерайлирането, като каза, че служители от EPA, Националния съвет за безопасност на транспорта и други агенции са били на място в рамките на часове след дерайлирането. Белият дом казва, че също така е предложил федерална помощ и че Федералната агенция за управление на извънредни ситуации се координира с държавния център за спешни операции и други партньори.
Жителите изразиха недоверие към официалните изявления, че водата и въздухът в града са безопасни.

Станете почитател на Класа