Руският националист Гиркин отново критикува Кремъл: Едва ли ще победим!

Руският националист Гиркин отново критикува Кремъл: Едва ли ще победим!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.02.2023
  • Сподели:

В руските националистически среди воденето на войната от страна на Москва е постоянен източник на недоволство. Един от най-изтъкнатите критици е Игор Гиркин. 52-годишният военен блогър за известно време беше „министър на отбраната" на самопровъзгласилата се Донецка народна република и сам командваше руските бойци след анексирането на Крим в нарушение на международното право. Той е обвинен и за свалянето на полета на Malaysia Airlines над Украйна през юли 2014 г.

 

 

Сега Гиркин говори подробно в Telegram за три възможни сценария за нападение от страна на руските сили в Украйна. При това възприема песимистично положението на въоръжените сили на Москва. 

Сценарий 1: Нападение от Беларус

Гиркин смята, че вероятността за настъпление от Беларус е малка, тъй като украинците в граничния район са подготвени за атака, а силно пресечената горска и блатиста местност е трудно проходима. Според неговите изчисления за създаването на непрекъснат фронт на север ще са необходими поне 150 000 до 200 000 войници. Освен това подобна мащабна атака вероятно ще доведе до въвличане на Беларус във войната, опасява се бившият офицер от военното разузнаване ГРУ. „От гледна точка на здравия разум подновяването на настъплението в районите на Киев, Чернигов и (евентуално) Волиния означава удължаване на фронта с още хиляда километра без надежда за решителен успех", заключава Гиркин.

 

Игор Гиркин. Снимка:  EPA/PHOTOMIG

 

Сценарий 2: Нападение в североизточната част на страната

Той смята за по-вероятно настъпление от руските гранични райони Белгород, Курск и Брянск, тъй като Москва така или иначе е съсредоточила войски в тези райони, за да защити Русия. Харков е вторият по важност град в Украйна и важен промишлен център, подчертава Гиркин. Но дали силите на Кремъл биха могли да постигнат значителни успехи в Харковска и Сумска област, е под въпрос, казва той. 

„Но съм твърдо убеден, че една голяма битка тук при всички случаи ще доведе до големи загуби", казва Гиркин. Попълването на войските обаче би било невъзможно без нова мобилизация в Русия.

Сценарий 3: Нападение в южната част на страната

Гиркин определя Запорожката област на юг като трети вариант. Той определя градовете Оричив и Гуляйполе като основни цели на настъплението в района, без чието превземане настъплението към регионалната столица Запорожие би било невъзможно. Гиркин описва равния и открит терен като „предимство", което може да бъде успешно защитено само чрез концентриране на войски в големи селища. Недостатък обаче би бил, че украинските въоръжени сили продължават да укрепват позициите си през последните месеци. 

„За да се пробие бързо отново фронтът, са необходими много сили, концентрирани в добре обучени и надеждно контролирани части и формирования", казва Гиркин.

В заключение Гиркин казва на своите близо 800 000 последователи, че в момента не вижда фактори, които биха гарантирали успеха на широкомащабно руско настъпление. Една пълномащабна настъпателна кампания „много бързо и неизбежно ще доведе до големи загуби и изчерпване на ресурсите". Въпреки възможните успехи, те не биха довели до пълно поражение на Украйна. Най-вече защото руските сили не разполагат със стратегически резерви, пояснява той.

„Независимо дали нашите военни ръководители ще решат да започнат настъпление или ще изчакат пролетната офанзива на Украйна, за да задържат фронта, ще бъде необходима мобилизация както на населението, така и на цялата промишленост“, убеден е той. Колкото по-дълго Москва се колебае с това, толкова по-малки ще стават шансовете за украинско военно поражение, каза Гиркин.

Станете почитател на Класа