Украинските олигарси - изчезващ вид ли са?

Украинските олигарси - изчезващ вид ли са?
  • Публикация:  Ойген Тайзе DW
  • Дата:  
    16.02.2023
  • Сподели:

Украинските олигарси са загубили към 4,5 милиарда долара от войната, а междувременно попадат и под ударите на приетия от Украйна "антиолигархичен закон". Но следва ли от това, че ще загубят влиянието си?

 

 

При посещението си в Брюксел на девети февруари президентът Володимир Зеленски заяви, че Киев очаква преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС да започнат още тази година. Европеският съюз от своя страна отбеляза дипломатично, че напредъкът към членството зависи от реформите, включително от антикорупционните. Едно от исканията на Брюксел е намаляване на влиянието на олигарсите върху политиката на страната.

"Антиолигархичният" закон

Венецианската комисия на Съвета на Европа в момента анализира т. нар. "антиолигархичен" закон, приет от Украйна през 2021-а година. Той има за цел да приложи тъкмо това изискване. Очаква се органът да публикува своите заключения през март.

Съгласно закона, за олигарси в Украйна официално се смятат тези, които отговарят на три от следните четири критерия: състояние от около 80 милиона долара, политическо влияние, контрол над медиите и монополно положение в един от икономическите отрасли. На лицата, включени в новия регистър на олигарсите, е забранено да финансират партии, както и да участват в големи приватизационни сделки. По закон те са длъжни да подават декларации за доходите си.

Първата последица от закона беше отнемането на лицензиите за излъчване на медийната група на милиардера Ринат Ахметов. Бившият президент Петро Порошенко, лидер на "Европейска солидарност", също загуби контрол върху телевизионните си канали. А милиардерът Вадим Новински се отказа от депутатския си мандат.

Унищоженото състояние на Ахметов

Успоредно с унищожаването на промишления потенциал на Украйна в рамките на бойните действия, състоянието на най-богатите украинци също се топи. В проучване, публикувано в края на 2022-а година, Центърът за икономически стратегии (CES) оцени загубата на индустриални активи на олигарсите на 4,5 милиарда долара, като очевидно най-големи загуби в годината на войната е понесъл Ринат Ахметов. След като руските войски превзеха Мариупол, той загуби ключови активи като завода "Азовстал" и комбината "Илич".

 

Загубата на

 

 

Центърът за икономически стратегии оценява тяхната стойност на над 3,5 милиарда долара. Коксохимическият завод в Авдеевка, най-големият от този вид в Европа, също беше спрян след повреди в резултат на руските удари (щетите се оценяват на допълнителни 150 милиона долара). И топлоелектрически централи на Ахметов бяха разрушени от ракетни атаки, във връзка с което "Форбс" - Украйна оценява загубите на магната от войната дори още по-високо: девет милиарда долара. В същото време изданието посочва, че Ахметов все още контролира активи на стойност четири милиарда долараи така остава най-богатият в страната.

Според "Форбс" Вадим Новински, младши партньор на Ахметов в холдинга "Метинвест", също е претърпял значителни загуби (два милиарда долара). Преди войната неговото състояние е било оценявано на три милиарда долара.

Игор Коломойски: без гражданство и без рафинерия

Богатството на друг доскоро влиятелен украински олигарх - Игор Коломойски - също драстично се е свило. Миналата година руските удари унищожиха перлата в короната му - рафинерията в Кременчук. Центърът за икономически стратегии посочва, че загубите само от това са над 400 милиона долара.

Коломойски, заедно с партньора си Генадий Боголюбов, контролираше значителна част от украинския пазар на горива и притежаваше най-голямата мрежа бензиностанции в страната. Днес рафинерията е разрушена, във военно време държавата е поела управлението на "Укрнафта" и "Укртатнафта". Проблемите на олигарха се усложняват допълнително и от загубата на украинско гражданство, както и от наказателни дела за предполагаема измама за милиарди долари около "Укрнафта".

Дмитро Фирташ също е сред губещите

Дмитро Фирташ - друг олигарх, известен със силното си влияние върху украинската политика - също загуби значителна част от ресурсите си във военната година. Неговото голямо предприятие, произвеждащо торове - обединението "Азот" в Северодонецк, което сега се намира в окупираните от Русия територии, претърпя значителни щети. Според изчисленията на Центъра за икономически стратегии те възлизат на 69 милиона долара.

 

Дмитро Фирташ търпи сериозни загуби, но и до днес не се е отказал от мощния си медиен ресурс

 

 

А заради дългове правителството прехвърли 20 регионални газоразпределителни дружества на Фирташ на "Нафтогаз Украйна". "Газовият олигарх" днес не е сред двайсетимата най-богати украинци според "Форбс, а само година по-рано състоянието му е било оценявано на около 400 милиона долара.

Твърде рано е олигарсите да бъдат отписвани

Олигарсите до голяма степен загубиха възможностите си да влияят на украинската политика, коментира Дмитро Горюнов, експерт в Центъра за икономически стратегии пред ДВ. "Инвестициите в политиката ще станат по-малко актуални", смята той. И се надява законът срещу олигархията да принуди големия бизнес да се откаже от медийните си ресурси и от участие в политическия живот.

От 2014-а година насам Антимонополният комитет е наложил глоби в размер на над 200 милиона долара на компаниите на Ахметов за злоупотреба с монополно положение, както и по няколко десетки милиона на дружествата на Коломойски и Фирташ. Всички тези глоби обаче се обжалват и до момента нито една от тях не е платена, посочват от Центъра за икономически стратегии. Същевременно организацията обръща внимание, че делът на олигарсите в украинската икономика е намалял наполовина през последните десет години. Причините за това се не само във войната, но и в това, че олигархичният бизнес е неефективен.

Игор Фешченко от движението "Честно" смята, че Ринат Ахметов ще продължи да се изкушава да влияе върху държавното регулиране на бизнеса в страната. Според мониторинга на организацията той редовно е предоставял достъп в ефира на телевизията си на политици, застъпващи се за това, което му е изгодно. И макар някои от олигарсите официално да са се оттеглили от медийната сфера, Фешченко се съмнява, че големият капитал ще се откаже от влиянието си върху изборите и след края на войната. "Мисля, че първите олигархични прояви, които ще видим, ще представляват едновременното създаване на нови телевизионни канали и свързани с тях политически партии", прогнозира анализаторът.

Станете почитател на Класа