NYT: Украйна започва евакуацията на Бахмут

NYT: Украйна започва евакуацията на Бахмут
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.02.2023
  • Сподели:

Украинската армия забрани на хуманитарни групи, доставящи помощи, и цивилни да влизат в Бахмут. Забраната за достъп на доброволци може да предполага прелюдия към украинско изтегляне, пише The New York Times.

 

 

Украинските военни обявиха, че наемници от частната военна компания Вагнер са обкръжили Бахмут от три страни. В няколко квартала са започнали улични боеве и единственият останал път, който ВСУ използва за достъп до града, вече е под руски обстрел.

Украинския командир с позивна "Мадяр" съобщи в социалните мрежи, че забраната е необходима, тъй като "дори чуждестранните наемници вече са застрашени". Това означава, че дори райони на Бахмут, смятани за безопасни - например на западния бряг на река Бахмутка - вече не са такива.

Решението да се затвори достъпът до града за хуманитарни групи предполага, че украинските военни не могат да осигурят безопасността дори райони в града, които в продължение на месеци са били смятани за относително сигурни, пише американското издание.

Украинските военни съобщиха, че са отблъснали 19 атаки на Бахмут през последните 24 часа, заяви в интервю в понеделник полковник Сергей Черевати, говорител на източното военно командване на Украйна.

В оценка на бойното поле в понеделник Rochan Consulting, аналитична група, базирана в Полша, отбеляза, че руските сили са нахлули в Бахмут от север и юг през последните дни, превземайки село Красна гора. Градът може да падне още тази седмица, прогнозира групата.

Малко под 5000 цивилни се намират все още в украинския град Бахмут, заяви във вторник висш украински служител, цитиран от ДПА.

В Бахмут трябва да останат възможно най-малко хора, каза военният управител на Донецка област Павло Кириленко, като уточни, че доставките за оставащите хора ще бъдат осигурени.

На други места в Донецка област продължават боевете около Угледар, Мариинка и Авдеевка, казват представители на украинските власти.

А британското министерство на отбраната написа в редовния си бюлетин, че през последните три дни руската частна военна компания "Вагнер" постигна нови победи в северните покрайнини на град Бахмут.

Тактическото руско настъпление на юг от Бахмут вероятно е постигнало известен напредък, се казва в бюлетина.

"Русия вероятно цели да обърне някои от успехите на украинските сили, постигнати в през септември - ноември 2022 г. - има реалистична възможност непосредствената им цел да е да напреднат на запад към река Жерберец", допълва бюлетинът.

 

 

Станете почитател на Класа