„Нахраниха прасетата“. Стана известно къде е изпратено украинското зърно

„Нахраниха прасетата“. Стана известно къде е изпратено украинското зърно
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.02.2023
  • Сподели:

Exxpress: С украинската пшеница нахраниха прасетата в Испания, не я изпратиха в бедните страни

 

 

„Нахраниха прасетата“. Стана известно къде е изпратено украинското зърно

 

 

Вместо да бъде изпратена в бедните африкански страни, с украинска пшеница нахраниха прасета в Испания, пише наблюдателят на Exxpress Майкъл Кох.

«Европейският съюз се бори да създаде коридор за доставка на украинско зърно по море, така че най-бедните страни да не гладуват. Но пшеницата почти не стигна до там, вместо това беше изпратена главно в Испания, където се използваше като храна за прасета“, пише той.

Кох се оплаква, че малко от нея е достигнала до страните от третия свят. Според него причината за това е финансовата изгода на киевските власти.

„Лесно е да се обясни подобно безобразие: Испания плати повече пари, а Украйна достави зорното“, недоволства журналистът.

В края на юли представители на Русия, Украйна, Турция и ООН подписаха пакет от документи за сделка със зърно, които определят алгоритъма за износ на украинска селскостопанска продукция от черноморските пристанища и предвиждаха премахване на ограниченията за износ на руски храни и торове за световните пазари.

Москва обаче многократно отбелязва, че сделката не работи по отношение на руските продукти, а украинското зърно се изпраща предимно в Европа, а не в нуждаещите се страни в Африка.

Споразумението изтече на 18 ноември, но беше удължено с още шест месеца. Въпреки това ситуацията не се промени: според руския постоянен представител в ООН Василий Небензя повече от 20 милиона тона зърно са били изнесени от украинските пристанища, почти половината от този товар (47 процента) е получен от страните от ЕС и Обединеното кралство, друга част — от Китай, Йордания, Малайзия и други държави с доходи над средния, докато самите нуждаещи се страни — Сомалия, Етиопия, Йемен, Судан, Афганистан и Джибути — са получили само 3 процента.

В същото време Русия не успя да изнесе „нито едно зрънце“.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа