Швейцария се разделя с неутралитета си заради Украйна?

Швейцария се разделя с неутралитета си заради Украйна?
  • Публикация:  DW
  • Дата:  
    15.02.2023
  • Сподели:

В Швейцария се задава истинска сензация: страна, в която неутралитетът е част от идентичността от над сто години, мнозинството от хората сега искат промяна. За да може да се изпращат оръжия на Украйна.

 

"Швейцария е в капана на неутралитета", написа наскоро "Нойе Цюрхер Цайтунг". А онлайн-изданието "Watson" нарече неутралитета "камък на шията" на Швейцария. Всъщност става дума за принципа на швейцарската външна политика - и за това дали и как неутралната страна би могла да разреши исканото от Германия, Дания и Испания: закупени в Швейцария муниции и оръжия да могат да се предоставят на Украйна.

Пред АРД швейцарската депутатка и член на Комисията по сигурността Мая Риникер изтъква: "Ние сме неутрална страна и никога няма да подкрепим някого във война, това е ясно. Но предизвикателствата, с които непременно трябва да се справим сега, са да проверим всички законови опции, за да предложим помощ".

Правителството трябва да разхлаби правилата

Комисиите по сигурността в двете камари на швейцарския парламент вече препоръчаха строгите правила да бъдат смекчени. „След като от началото на войната в Украйна измина почти една година, много швейцарски политици осъзнаха, че неутралната правова държава не съществува във вакуум“, казва пред АРД ръководителят на бюрото на Фондация "Конрад Аденауер" в Женева Олаф Винцек.

Според него  промяната на правилото за неутралитета би било в интерес на Швейцария, тъй като става дума за ценности като демокрацията, съблюдаването на международното право и на правовата държавност. И ако, както в случая с Русия, една държава рязко нарушава всички тези принципи и абсолютно непровокирано напада друга, се стига до нарушението им. „Затова и Швейцария има интерес Русия да не отбелязва успехи в тази посока", казва Винцек пред АРД.

Промяна в нагласите

От актуално проучване става ясно, че 55% от швейцарците биха подкрепили страната им да разреши доставки на оръжия за Украйна. Натискът расте и от страна на НАТО, и европейските правителства, пише на сайта си Втора германска телевизия ZDF.

Според медията в Швейцария се очертава истинска сензация: в страна, в която неутралитетът от над сто години е част от идентичността, изведнъж мнозинството от хората искат това да се промени. А и швейцарската оръжейна промишленост, която е сред 15-те водещи в света, също оказва натиск, посочва ZDF.

И оръжейното лоби оказва натиск

"Става дума за съществуването ни", посочва пред швейцарските радио и телевизия (SRF) Матиас Цолер, генерален секретар по въпросите на отбранителната промишленост към SwissMem. Износът на швейцарските оръжейни концерни страда, посочва Цолер.

Интересите и мотивите, които евентуално биха довели до нова интерпретация на швейцарския неутралитет са доста различни. Но не всички ги поддържат - посочва АРД. Кристоф Блохер, бивш лидер на дяснопопулистката Швейцарската народна партия дори искат свикването на референдум за "постоянен и всеобхватен швейцарски неутралитет".

Станете почитател на Класа