Най-големият конкурент на Тръмп: Ники Хейли иска да стане първата президентка на САЩ

Най-големият конкурент на Тръмп: Ники Хейли иска да стане първата президентка на САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.02.2023
  • Сподели:

Има снимка, на която Доналд Тръмп и Ники Хейли седят плътно един до друг на жълти кресла пред камина. Той държи дясната ѝ ръка здраво между дланите си. Двамата са наведени един към друг и се гледат дълбоко в очите. Това е снимка, която излъчва благодарност и казва: това не е сбогуване завинаги.

 

 

Снимката е направена на 9 октомври 2018 г. в най-известната стая в Белия дом - Овалния кабинет. Ники Хейли току-що беше обявила, че се оттегля от администрацията на Тръмп като посланик в ООН. Доброволно, без скандали, без спорове. В хаотичното президентство на Тръмп това само по себе си беше сензация. Хейли заяви, че за нея е било „честта на живота" да представлява външната политика на САЩ в ООН, а Тръмп обеща да „поддържа връзка".

Четири години и половина по-късно ласкателствата са забравени, а Ники Хейли вече е най-големият конкурент на Тръмп. Тя иска да се включи в надпреварата за Белия дом и да се кандидатира за президент от листата на републиканците през 2024 г. Във вторник тя официално обяви началото на кампанията си. Така става първият републиканец, който се изправя срещу Тръмп, който отново се кандидатира за президентския пост в САЩ. 51-годишната Хейли сега води кампания, за да бъде номинирана от партията си - първата жена и първият американец от индийски произход, който прави това.

Ники Хейли предизвиква Доналд Тръмп

Трансформацията на Хейли представлява шизофреничната връзка на републиканците с националиста Тръмп, който радикализира партията както никой друг президент преди него. Републиканците се опитват да се дистанцират от Тръмп и в същото време са привързани към него. Но възходът на Хейли и реалните ѝ шансове да спечели номинацията представляват и сътресение в лагера на американските консерватори.

Като бивш губернатор на Южна Каролина тя има опит в управлението и икономическите успехи. Под нейно ръководство автомобилната компания Volvo се установява в южния щат, а германският производител на автомобили BMW разширява завода си в Спартанбърг.

Във времената на войната в Украйна и нарастващото напрежение с Китай Хейли вероятно ще придаде външнополитически колорит на предизборната кампания в САЩ. Нейната имиграционна история и това, че е жена, са аномалия в преобладаващо мъжката, бяла партия. Ннакратко, Ники Хейли е кандидат за президент, какъвто не е имало досега.

Хейли: „Горда дъщеря на индийски имигранти"

„На чия страна сте вие?", пита Хейли във видеоклип, който пусна преди няколко дни. В него тя поставя акцент върху имиграционната криза по границата с Мексико, ядрената програма на Иран, заплахите от страна на Китай и Русия, силата на големите технологии. И цитира стихотворението „Без врагове" на шотландския поет Чарлз Маккей, за когото се твърди, че е бил любим на Маргарет Тачър. Хейли веднъж спомена британската „Желязна лейди" като свой модел за подражание. Стихотворението е за създаване на врагове в успеха, всичко друго би било „страхливо". Накрая Хейли обяснява защо обича да носи обувки с високи токчета: „Всеки път, когато видя несправедливост, мога да я наритам“. 

Ако разговаряте с критици и фенове, те са единодушни в едно: Хейли има изключителен политически талант. Със самото си съществуване тя разбива преобладаващия образ на съвременната жена, която гласува предимно вляво, феминистка е и подкрепя правото на аборт. В кариерата си консервативната Хейли преодолява няколко бариери: като първата жена губернатор на Южна Каролина или като първата жена с индийски произход в кабинет в САЩ. Вицепрезидентът на Джо Байдън Камала Харис също има индийски корени, а двете жени са на сходна възраст. И все пак те не биха могли да бъдат по-различни в политическо отношение.

Биографията на Хейли е привлекателна за консервативната партия, която иска - и има нужда - да се съсредоточи повече върху разнообразието, тъй като републиканците не успяха да спечелят три поредни избори. Една от стратегиите сега е да се спечелят латиноамериканците, чернокожите и американците от азиатски произход, които са разочаровани от ценностите на демократите. Хейли, „гордата дъщеря на индийски имигранти", както обича да нарича себе си, свързва в своите изяви произхода си с американската мечта.

През 1972 г. е родена под името Нимрата Ники Рандхава в предимно населеното с белокожи градче Бамбърг, Южна Каролина. Възпитана е да вярва, че въпреки „различния си външен вид", както казва тя, може да направи всичко, ако само работи за това. Тя казва това в началото на 2016 г., когато произнесе контраречта на тогавашния президент Барак Обама по време на речта му „За състоянието на съюза".

По това време Доналд Тръмп се кандидатира за президентската номинация на републиканците. Хейли беше един от многото опоненти, а посланието ѝ беше ясно: американската мечта на родителите ѝ е поставена под въпрос от Тръмп, който използвал стени и подстрекателства срещу имигрантите. Въпреки това тя не се поколеба след изборите, когато Тръмп ѝ предложи поста посланик в ООН. Изглежда, че важният ход за кариерата е бил по-важен от предишните присъди.

 

Но общото между Тръмп и Хейли е презрението към много левите наративи. Да намалим данъците, да намалим разходите за правителствени програми - искат и двамата. А когато от лагера на демократите казват, че САЩ са засегнати от структурен расизъм само заради историята си на робството, Хейли възразява. Тя казва, че сама се е сблъскала с расизма, когато е била млада и по време на кампанията си за губернатор в Южна Каролина, но въпреки това е убедена, че Америка не е расистка страна, а предлага възможности за всички.

„Още в детската градина нашите ученици се учат, че усърдната работа няма значение. Или още по-лошо - че Америка е расистка", каза тя в основната си реч в консервативния мозъчен тръст Heritage Foundation. Републиканците трябва да се противопоставят и „никога да не отстъпват", призова Хейли. „В политиката няма плач. Трябва да се борим. Америка не е мързелива. Америка не е расистка. Социализмът няма място в Америка“, пояснява тя. 

По време на предизборната кампания туитовете и речите ѝ подсказват, че Хейли ще настоява за затворени граници. „Републиканските избиратели са дълбоко загрижени за нелегалната имиграция", казва стратегът на партията Джон Ситън. „Всеки, който не заеме твърда позиция срещу това, няма шанс да спечели номинацията“.

 

Ники Хейли иска да стане първата президентка на САЩ. Снимка: Bloomberg LP

Ники Хейли иска да стане първата президентка на САЩ. Снимка: Bloomberg LP

 

Превръщането на републиканците в партия на културната война

В изявите на Хейли се усеща как републиканците се превръщат от партия, която пази дефицита, в движение, нажежено от културните войни. Тя е централна фигура в тази промяна - отчасти защото думите ѝ са по-малко уязвими, отколкото когато бял мъж от Средния Запад се обявява срещу абортите и политиката на идентичността. Подобно на други евентуални претенденти за президентския пост, тя беше привлечена от рано в Айова - щатът, който ще бъде домакин на първите първични избори на партията през пролетта на 2024 г., следван от Ню Хемпшир и родния щат на Хейли - Южна Каролина.

В Айова Хейли помага в началото на кампаниите и набира дарения за кандидатите, особено за жените. Айова обича да избира „лоши жени републиканци", казва тя на традиционната Lincoln Dinner в Де Мойн през 2021 г. Щатът е излъчил една от четирите жени губернатори републиканци - Ким Рейнолдс.

Ако Хейли иска да стане кандидат за президент на Републиканската партия, първото нещо, което трябва да направи в Айова, е да се конкурира с кандидатите, които вероятно са предимно мъже. „Републиканците в Айова, много независими и демократи ценят опитните жени в политиката", казва стратегът Дейвид Кочел, който е работил за президентската кампания на Джеб Буш и др. „Нейният опит ще й послужи добре“. 

Хейли може да бъде интересна за независимите гласоподаватели

Външната политика не е задължително да се обсъжда в американските предизборни кампании, но Хейли използва световните събития, за да предизвика емоции: гордост от собствената си нация, чувство за заплаха. По време на работата си като посланик в ООН тя се е сблъсквала с „дяволската природа" на Путин „всеки ден", пише тя в статия за Fox News. „Нито една свободна страна не бива да зависи от Путин за енергията, както ние не бива да зависим от Китай за медицинските стоки“. 

На среща с поддръжници в Townhall на 14 март 2022 г. тя се представи като „ястреб", като поиска от Вашингтон да подкрепи Киев с изтребители и да определи използването на отровен газ като червена линия. Администрацията на Байдън отхвърли и двете искания. Поразителното в случая беше, че макар да критикуваше Байдън, тя също така поиска републиканците да предложат конструктивни контрапредложения - само това я отличаваше от Тръмп.

Подобно на ДеСантис, Хейли би могла да бъде интересна за независимите избиратели в средата на партийния спектър, които са отблъснати от твърде много популизъм и радикализъм - и които често имат решаващия глас за това кой ще влезе в Белия дом. Изглежда, че Хейли се стреми точно към тях - смесица от популизъм, сериозност и фокус върху ролята на Америка по света. Същата лятна вечер в Айова, по време на вечерята на републиканците, тя призовава партията си да не бъде „прекалено мила", но и да не бъде „неуважителна".

Станете почитател на Класа