Пригожин защитава кампанията си за дезинформация

Пригожин защитава кампанията си за дезинформация
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.02.2023
  • Сподели:

Руският бизнесмен Евгений Пригожин, ръководител на частната армия „Вагнер", защити своята армия от интернет тролове, критикувана на Запад за разпространение на дезинформация.

 

 

Той не само е замислил, основал и финансирал агенцията за интернет проучвания, но и сам я е ръководил дълго време, заяви довереникът на лидера на Кремъл Владимир Путин според изявление, публикувано във вторник. „Тя бе създадена за защита на руското информационно поле от наглата, агресивна пропаганда на антируски тези от страна на Запада“, казва Пригожин. 

В момента ръководителят на „Вагнер" е в центъра на вниманието, защото финансира паравоенни операции в Украйна и Африка, например. Пригожин публикува отговори на каталог от въпроси на международна изследователска общност от западни журналисти, включително на германските Der Spiegel и ZDF, и хвали дейността на патриотични руски блогъри. След началото на руската агресивна война срещу Украйна той също така предоставя безплатно помещения на военните блогъри. 

В САЩ Федералното бюро за разследване (ФБР) обяви Пригожин за издирване заради намеса в президентските избори, като обяви и награда за главата му.

САЩ: Русия е отвлякла поне 6000 украински деца, Москва отрича

Според доклад на изследователи от американския университет „Йейл" Русия е настанила най-малко 6000 украински деца в центрове в Крим или Русия. 

„Основната цел на лагерите, които идентифицирахме, изглежда е политическо превъзпитание", казва изследователят и съавтор на изследването Натаниел Реймънд. Според него са идентифицирани най-малко 43 лагера или подобни съоръжения. 

Според проучването отвлечените деца са сираци и такива, които нямат родители или настойници. Твърди се, че някои деца са били осиновени от руски семейства или настанени в приемни семейства.

Русия реагира на съобщенията, че е отвлякла насилствено най-малко 6000 украински деца. „Русия е приела деца, които са били принудени да избягат със семействата си от обстрела", съобщава руското посолство в САЩ в платформата за съобщения Telegram.

„Правим всичко възможно да оставим непълнолетните в семействата, а в случаите на отсъствие или смърт на родителите и роднините да поставим сираците под настойничество“. 

Близък до Кремъл бизнесмен е признат за виновен за търговия с вътрешна информация

Руски милионер, свързан с Кремъл, е признат за виновен за търговия с вътрешна информация в САЩ. Федералният съд в Бостън призна за доказано, че Владислав Клюшин е участвал в заговор, в рамките на който според прокуратурата хакери са откраднали финансови данни от американски компютърни мрежи на корпорации като Microsoft и са ги използвали за борсови сделки. При това бандата около бизнесмена е спечелила почти 90 млн. долара. След двуседмичен съдебен процес Клюшин е признат за виновен по всички обвинения, включително за измама в областта на телекомуникациите и измама с ценни книжа.

Според обвинителния акт на САЩ 42-годишният мъж е ръководил московска IT компания, която е твърдяла, че предоставя услуги за откриване на уязвимости в компютърни системи. Сред клиентите на компанията са правителството на руския президент Владимир Путин и други правителствени агенции. Предполага се, че служител на Клюшин е действал като един от хакерите в предполагаемия заговор за търговия с вътрешна информация.

Засега Киев няма да получи западни изтребители 

Въпреки очакваната руска офанзива в Украйна доставките на бойни танкове и боеприпаси за Киев напредват бавно. Украйна не може да разчита и на очакваните изтребители за годишнината от руското нападение на 24 февруари, както стана ясно на срещата на повече от 50 държави от Контактната група за Украйна в Брюксел.

„Днес нямам никакви съобщения за самолети", заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин след консултациите. Под негово ръководство т.нар. контактна група за Украйна се събра в централата на НАТО за девети път от началото на войната преди почти година. Украинският министър на отбраната Олексий Ресников взе лично участие в разговорите. 

В Twitter Ресников призова съюзниците бързо да укрепят „танковата коалиция", обявена от Германия и Полша. Той също така призова за повече боеприпаси, тъй като според данни на НАТО Украйна ги изразходва много по-бързо, отколкото съюзниците могат да доставят. На влизане Ресников демонстративно размахваше пред журналисти кърпичка с мотив на боен самолет.

 

Украинският министър на отбраната Олексей Резников показва нагледно от какво има нужда страната му. Снимка: ЕРА

 

 

Германия отправя упрек към Полша

След срещата ръководителят на Пентагона Остин изброи редица вече обявени оръжейни доставки - включително бойни танкове, които Германия и още десет държави са обещали на Киев. По време на първото си пътуване до Брюксел след встъпването си в длъжност преди около три седмици германският министър на отбраната Борис Писториус изрази „малко разбиране" за страни като Полша, които след силния натиск върху Берлин вече не предоставят почти нищо от себе си.

През януари германското правителство обеща на Украйна 14 бойни танка Leopard 2 от по-нов модел. Полша също иска да сформира батальон с около 30 танка от по-стария модел Leopard 2. Въпреки това Писториус критикува, че ситуацията „не е била толкова добра" – „особено по отношение на състоянието и оперативната способност на танковете".

Португалия и Норвегия също обещаха доставки. Според Писториус правителството в Лисабон иска да предостави на Украйна три танка от по-новия тип Leopard-2. Според Министерството на отбраната на Норвегия страната планира да достави осем танка Leopard 2. Все още обаче не е ясно кога ще пристигнат те.

Зеленски: Ситуацията на фронтовата линия в Източна Украйна е изключително трудна

"Ситуацията на фронтовата линия в Източна Украйна, особено в Донецка и Луганска област, остава изключително трудна", призна днес президентът Володимир Зеленски, цитиран от AFP и БТА.

В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски каза, че "това е буквално битка за всеки метър украинска земя".

Сраженията в Украйна са много ожесточени, като боевете за град Бахмут в Донецка област са особено кръвопролитни. На този фон представители на украинските власти и западни държави предупреждават, че Русия подготвя голяма офанзива около първата годишнина от своята инвазия в съседната страна. В обръщението си Зеленски призова за ускоряване на доставките на военна помощ за Украйна, предаде DPA. 

"Ние виждаме, че Кремъл се опитва да изстиска от Русия целия ѝ потенциал за агресия. Те бързат, защото знаят, че светът в крайна сметка е по-силен, но има нужда от време, за да използва силата си", каза украинският президент.

Въпреки че руските въоръжени сили от месеци се опитват да превземат Бахмут, не спират своите атаки и двете страни в конфликта понасят тежки загуби, фронтовите линии от Харков на североизток до Херсон на юг остават сравнително стабилни, заяви днес в Брюксел председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, цитиран от DPA.

Най-висшият американски военен каза, че няма "фантастични маневри" около Бахмут. "Има фронтални атаки, много артилерия, с изключително високи равнища на загуби специално в този район", отбеляза той и уточни, че Русия дава особено много жертви.

Станете почитател на Класа