"Абрамс" - инструкция за утилизация": За какво се готвят руските воини

"Абрамс" - инструкция за утилизация": За какво се готвят руските воини
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.02.2023
  • Share:

Американските машини са създадени като убийци на съветски танкове и остават такива и до днес. Русия ще трябва решително да отговори на нова заплаха - както на бойното поле, така и в цеховете на отбранителните предприятия.

 

 

След бойните машини на пехотата "Брадли" и германските "Леопарди", Украйна очаква пристигането на американските танкове "Абрамс". Въпреки факта, че появата им в Незалежная е въпрос на няколко месеца, а може би дори на година, вече трябва да се мисли за тяхната роля в настоящия военен конфликт.

Подобно на останалата техника на НАТО, тези машини са продукт на необичайна за нас концепция и съвсем различни приоритети. Но това не ги прави слаби или непрактични. Напротив: "Абрамс" са върхът на западната (по същество германска) школа за танкостроене и следователно изключително опасни за всеки противник, било то нашата пехота или танкове.

Под скърцането на гъсеници и зъбци

"Цариград" вече разучи "битката с калта", която съпътстваше принудата на Германия да достави своите Леопарди на Украйна. По това време отбелязахме, че съгласието на Вашингтон да изпрати свои танкове се превърна в жокер, който позволи отбранителната реторика на Олаф Шолц да бъде анулирана.

Може да се каже, че Щатите бяха принудени да се съгласят с доставката на своите танкове, така че Германия да не може да се измъкне от изпращането на Леопарди и, което е по-важно, премахнаха забраната за реекспорт на бронирани превозни средства от своето производство за страни като като Полша.

Формално американците се съгласиха да доставят на Киев два пъти повече свои танкове от германците: 31 машини срещу 14. Но в действителност Вашингтон отвори пътя за много по-големи доставки на германска бронирана техника.

Например, същата Полша е въоръжена, според различни източници, от 150 до 212 действащи Леопарди. Испания разполага с повече от двеста танка, които се опитаха да прехвърлят в Киев през пролетта на 2022 г.

Около 120 бронирани котки са на разположение на Швеция, около 170 са в Гърция. Други европейски страни също могат да хвърлят десетки коли.

На този фон западните експерти очакват, че в средносрочен план европейските съюзници ще могат да доставят на Украйна около 300-350 машини германско производство.

Това е сравнимо с броя на танковете, които Украйна е получила през цялата 2022 г. (според Bloomberg колективният Запад е предоставил на Украйна 410 танка съветски тип).

С други думи, след като "пожертваха" 31 танка, американците отвориха възможността да изхвърлят поне 10 пъти повече превозни средства от основния си конкурент.

Доставките за ВСУ на Леопардни най-вероятно ще бъдат придружени от замяната им с американския "Абрамс" и, вероятно, с южнокорейските K-2.

Поне Полша вече е тръгнала по този път (затова беше много сърбяща за прехвърлянето на немски танкове на украинците, така да се каже - за унищожаване и на двете). И не е факт, че Испания или скандинавските страни няма да последват примера на Варшава.

Нови мозъци, опростена броня

Politico, позовавайки се на информирани източници, съобщи, че Пентагонът възнамерява да достави на Украйна "Ейбрамси" в модификацията M1A2, която се различава от модела от 80-те години на миналия век по наличието на термовизионни камери за командира и стрелеца, панорамен мерник, лазерен далекомер и подобрена командирска купола.

Освен това, съдейки по факта, че източниците на Politico споменаха цифровизирана система за управление на танкове и информационна система за управление на битката, която позволява мрежово-центрирано взаимодействие между бойни машини и поддържащо оборудване, можем да заключим, че говорим за доставка на една от модификациите SEP, които американците направиха още през нулевите години.

С други думи, те възнамеряват да доставят на Киев много, много модерни машини, не говорим за боклук от складовете. Въоръжените сили на Украйна ще получат наистина мощни машини, способни да водят нощен бой и ефективен обмен на данни.

Вярно е, че има едно "но": американците не са готови да поемат рискове в името на подкрепата на Тарас, като разкрият основната тайна на своя танк - състава на резервационните пакети.

Танковете, обслужващи армията и морската пехота на САЩ, носят броня, съдържаща уран-керамика, композитен материал на базата на обеднен уран, който има якост и плътност много по-високи от тези на стоманата. Следователно Украйна ще получи танкове с експортни пакети броня.

Желанието за запазване на секретността също ограничава производствените възможности на САЩ. В момента производството и дълбоката модернизация на "Ейбрамс" се извършват в едно предприятие - завода General Dynamics в Охайо. Той е в състояние да произвежда до 12 танка на месец, но всички негови цехове вече са заети с изпълнение на поръчка за Тайван.

Теоретично правителството може да повери задачата за смяна на пакетите на някой от частните изпълнители, но те нямат опит с урановата броня и е малко вероятно Пентагонът да се съгласи да намали секретността на бронираните пакети, за да ускори подготовката на украинската партия.

И дори ако заводът в Охайо зареже всичко и утре започне да подготвя танкове за Киев, тази работа ще отнеме поне два месеца и половина.

По-реалистично време за доставка е шест месеца; според най-песимистичните оценки украинският режим ще види американски танкове едва в края на 2023 г. или в началото на 2024 г. и то само ако оцелее.

"По отношение на времето - първите танкове може да пристигнат през следващите седмици, но появата на боеспособни организирани и добре координирани части и части, които осигуряват масовото им използване, трябва да се очаква по-рано до лятото / лятото", обясни за "Цариград" Иля Крамник, военен наблюдател и изследовател в Института за световна икономика и международни отношения на Руската академия на науките.

Най-добрият танк на НАТО

Анализирайки доставките на "Леопарди", ние отбелязахме, че това е много небалансиран танк, съчетаващ изключително мощно оръдие (може би най-доброто в света днес), отлична мобилност (но само на почви с добра носеща способност), много напреднали системи за наблюдение и огън контрол (СНК), но в същото време има много архаична архитектура и откровено слаба бордова броня.

Американският танк на фона на немска котка изглежда много по-балансиран и рационален проект. "Абрамс" са въоръжени с гладкоцевно оръдие M256, което е лицензно копие на немското оръдие Rh-120.

В началото на 2000-те години немците се заеха да създадат нова модификация на своя танк Leopard-2A6, заменяйки старите оръдия с дължина на цевта 44 калибъра със същите, но с дължина на цевта 55 калибъра.

Оръдието става с 1,3 метра по-дълго, което увеличава дулната скорост на снаряда. Американците обаче сметнаха, че оръдията с дължина на цевта 44-калибър са им достатъчни, така че танковете им все още се движат със стари оръдия, чиято енергия обаче е достатъчна, за да пробие бронята на съветските танкове.

Тежка броня

Що се отнася до резервационните пакети и тяхната устойчивост на кумулативни и бронебойни подкалибрени боеприпаси, тогава, както вече беше отбелязано, това е класифицирана информация. Американците не я разкриват - нито в собствените си, нито в експортните резервационни пакети. Въпреки това могат да се направят някои изводи.

Челната част на корпуса на танка е проектирана по типична западна схема: горната челна плоча е разположена под много голям ъгъл на наклон - 83 градуса от вертикалата, а основната част от челния размер е покрита от долната челна плоча. и разположените зад него комбинирани бронирани пакети.

Такъв нос е характерен за всички танкове на НАТО от 70-90-те години на развитие: американския Абрамс, немския Леопард-2, британския Чаленджър-2, френския Леклерк и значително ги отличава както от съветските, така и от израелските танкове.

При Ейбрамс горният челен лист е с дебелина само 50 мм, но поради почти хоризонталното си положение, бронебойните снаряди практически не хапят зад него; проникването на кумулативната струя също практически не се случва поради неоптималния ъгъл на среща на бойната глава с повърхността на бронята.

Седалката на водача е разположена в центъра на челото. Бронята пред него е най-слабата част на корпуса. Вдясно и вляво от него са разположени резервоари за гориво, отделени от обитаемата част на вътрешното пространство с бронирани прегради с дебелина 30 мм.

Поставянето на гориво в предната част на резервоара изглежда като лоша идея, но зависи с какво го сравнявате. Германците в своите "Леопарди" подредиха склад от снаряди в тази част на резервоара. Горивото, за разлика от наземните мини, не експлодира и дори запалването му, при условие че вътрешните бронирани прегради останат непокътнати, не води до смъртта на екипажа.

В ранните модели на Абрамс намалената устойчивост на горната челна част (ВЛД) на корпуса се оценява на около 360 мм от кинетични (бронебойни) снаряди и 570 мм от кумулативни.

Реално тези стойности бяха значително по-високи, именно поради изключително големия ъгъл на наклон на тази бронирана плоча. Отново няма гаранция, че американците не са увеличили дебелината на ВЛД в по-новите модели.

Основната работа за защита на корпуса на танка от челни удари се извършва от долната челна част (НЛД). При танкове, произведени от 1984 до 2008 г., той се състои от 62 мм външна стоманена плоча, закалена до висока твърдост, 500 мм ниша за поставяне на бронирани пакети и 101 мм задна плоча. Общият размер на бронирането е 663 мм.

Американците защитават танковете за своите военни с пакети от уран-керамика върху титаниева подложка. Украинците ще получат експортни пакети; какво точно е неизвестно, но най-вероятно основният елемент на бронята в тях ще бъде корундова керамика върху листове от алуминиева сплав.

В зависимост от дизайна устойчивостта на такъв НЛД може да бъде от 800 до 1130 мм от кинетични боеприпаси и от 1370 до 1420 мм от кумулативни.

Предната част на кулата е още по-добре защитена от американската: 62 мм външна плоча, 700 мм броня за пълнеж и 101 мм задна плоча, общо 863 мм бронева конструкция. В тези версии, които украинците могат да получат, устойчивостта на кулите в челната проекция е около 940-960 мм от бронебойни оперени подкалибрени снаряди (БОПС) и около 1310-1620 мм от кумулативи.

За разлика от германците, които за удобство на товарача преместиха нишата за съхранение на боеприпаси в задната част на кулата към левия борд, американците не се интересуваха от удобството на товарача и поставиха нишата строго в центъра на купол. Благодарение на това те успяха да достигнат бронираните пакети почти до задния разрез на кулата (за германците само 60-милиметрова стоманена плоча затваря последната трета от страната на кулата).

Дебелината на страничната броня на кулата при "Абрамс" е намалена от около 210 мм в предната част на страната до 180 мм по протежение на задния разрез.

Отплатата за високата сигурност беше огромна маса. Кулите Ейбрамс са най-тежките в света, в най-новите модели те тежат по 27 тона (за сравнение, целият Т-72 в основната конфигурация тежи 44,5 тона).

Страната на корпуса е защитена много по-слабо, но също така надеждно: многослойна раздалечена броня се простира от предния ръб на страната до края на бойното отделение. Но по протежение на двигателно-трансмисионното отделение дебелината на бронята е рязко намалена, дотолкова, че тя може да бъде уязвима за стрелба от автоматично 30-мм оръдие и стари РПГ.

Но постоянните войни, включително в градските райони, дадоха на американците ценен опит. За разлика от германците, те не пренебрегнаха динамичната защита и след нахлуването в Ирак окачиха страните на Абрамс с допълнителни екрани и модули. Така че Абрамс също няма да стане лесна жертва за гранатомет или ПТУР.

Как да победим американеца

Сравнявайки показателите за защита на бронята на Ейбрамс с възможностите на нашите снаряди, можете да стигнете до много разочароващи заключения.

Нашият масивен бронебоен оперен сабо снаряд (БОПС) 3BM42 "Манго" е способен да пробие до 500 мм хомогенна броня от два километра. При ъгъл на среща от 60 градуса на същите два километра, бронепробиваемостта пада до 230 мм. Съответно този боеприпас не е в състояние да удари Абрамс дори в най-тънката част на горната предна плоча, да не говорим за скулите на кулата или долната предна част на корпуса.

Модернизираната версия на боеприпасите Манго-M, която е в състояние да пробие до 280 мм броня от два километра под ъгъл от 60 градуса, също не е обнадеждаваща.

Шансовете на БОПС 3BM59 "Свинец-1" и 3BM60 "Свинец-2" изглеждат по-прилични. Те се различават от съветския си предшественик по увеличената дължина на бронебойния прът. В същото време първият е направен от обеднен уран, а вторият е направен от волфрамов карбид.

Бронепробиваемостта на снарядите е в диапазона от 600 до 750 мм хомогенна броня, което вече е достатъчно за унищожаване на отслабени зони. Но те все още не са достатъчни, за да пробият основната броня на корпуса и особено купола.

Проблемът се крие и във факта, че поради увеличената до 635 мм дължина на прътите, само танкове с модернизирани автоматични зареждащи устройства могат да стрелят с тези снаряди. Старите Т-72 и Т-80 не могат да усвоят тези снаряди.

Подобна е ситуацията и със снаряда 3BM44 "Лекало": боеприпасът има "лост" от волфрамова сплав с дължина 740 мм (и следователно не се побира в стари автоматични зареждащи устройства) и е в състояние да пробие до 650 м хомогенна броня от два километра.

Вероятно БОПС "Вакуум" и "Грифел" с декларирана бронепробивност от 900-1000 мм стомана биха могли да бъдат изстреляни в челото на "Абрамс". Но проблемът е, че Русия няма танкове, които да ги стрелят.

Дължината на тези "лостове" е такава, че никаква модернизация на съществуващите автоматични товарачи няма да позволи тяхното използване. За оръдието 2А82 са разработени боеприпаси, които трябва да бъдат поставени на танка Т-14 Армата. Но този танк все още не е влязъл в голяма серия.

Хипотетично проблемът може да бъде решен чрез замяна на 115 мм оръдие 2А20 на старите танкове Т-62 със 125 мм оръдие. Но изглежда никой не приема тази възможност сериозно.

Като цяло може да се каже, че руските танкове не разполагат с кинетични боеприпаси, които биха могли уверено да ударят челото на американец от най-вероятните бойни дистанции. В този случай поражението в страничната част на корпуса не трябва да създава проблеми.

Подобна ситуация се наблюдава и при кумулативните боеприпаси. Може би само "Корнет" има шанс да удари "Абрамс" в челото поради изключително мощна тандемна бойна глава. Но дори такъв ефективен ПТУР като "Атака" едва ли ще успее да вземе американеца в челото на кулата.

От своя страна Абрамс са способни да "плюят" с много ефективни БОПС от семейството M829. Тъй като Вашингтон планира да достави на Украйна доста модерни танкове, би било наивно да се смята, че американците ще се спрат на нормалните снаряди.

Логично е да се предположи, че украинците ще получат M829A3, създаден в началото на 2000-те години за унищожаване на перспективни руски танкове и с бронепробиваемост от около 800 мм зад динамична защита. Също така въоръжените сили на Украйна могат да получат снаряди M829A4, които влязоха в производство през 2016 г., които очевидно имат още по-голяма пробивна сила.

И двата са смъртоносни за всеки наш танк: устойчивостта на горната челна част на корпуса на Т-90А от кинетични боеприпаси се оценява на около 670 мм, а челото на купола - на 750 мм, като се вземе предвид работата на динамична защита "Контакт-5". Според по-оптимистични оценки съпротивлението на нашите "деветдесет" от БОПС е 800–830 мм, като се вземе предвид динамичната защита.

Американец в снега

В мрежата често можете да намерите аргументи, че Ейбрамс не могат да шофират по заснежени повърхности и заледени склонове. В потвърждение е предоставено видео, където 60-тонен танк, обут в асфалтови гъсеници с гумени ботуши, не може да изкачи малък, но много стръмен (около 40-45 градуса) хълм.

Е, тук можете само да повторите още веднъж: не смятайте враговете за идиоти. Американците създадоха "Абрамс" за унищожаване на съветски танкове и естествено взеха предвид възможността да се бият през зимата.

Разработен през 80-те години, гъсеницата тип T142 имаше подвижни гумени обувки, които бяха необходими за шофиране по пътищата, без да се разрушава асфалтовата настилка. Чрез премахването на тези обувки беше възможно да се гарантира, че стоманените вериги ще започнат да се захапват в подлежащата повърхност.

Гъсениците, на които Абрамс не могат да се изкачат по ледения хълм, принадлежат към по-късен модел, създаден за условията на Близкия изток. Тук можете просто да си спомните как се държи обикновен лек автомобил на летни гуми на заледен път и всички въпроси ще изчезнат.

Феновете на комика Задорнов, които са научили за цял живот, че американците са „ глупави“, ще се изненадат: американската армия и морската пехота систематично провеждат зимни състезания по дрифт с танкове. В тях участват и танкисти от такива „южни“ страни като Финландия, Норвегия и Швеция.

Като подготовка за тях шофьорите се обучават да шофират по заснежени писти, да компенсират страничните плъзгания, да карат нагоре по склонове под ъгъл и други трикове, необходими за активно маневриране на заснежена и замръзнала земя.

Да, поради масата от 60 тона, недостъпният за танка терен за Абрамс е по-често срещан, отколкото за по-леките Т-72 и Т-90. Но не е необходимо обективно съществуващите ограничения да се довеждат до абсурд.

В реалния живот разликата в проходимостта и мобилността между нашите и вражеските танкове не е толкова голяма и не може да играе решаваща роля не само на стратегическо, но дори и на оперативно ниво.

Американски урок - руски заключения

„Абрамс“ не са „чудодейни оръжия“: напълно възможно е да ги унищожите дори с оръжията, с които нашите военни вече разполагат.

Появата им на руско-украинския фронт обаче поставя черта в историята на съветските танкове Т-72 и Т-80. За времето си това бяха усъвършенствани машини, но през последните 30 години технологията отиде много напред и потенциалът им за модернизация беше изчерпан. Русия трябва да ги замени с Т-90МС Прорив възможно най-скоро и след това да премине към масово производство на Т-14 Армата с по-мощни оръдия и по-здрава броня.

В полза на нас е и това, че САЩ не са готови да рискуват да разкрият тайната на бронята с обеднен уран и затова ще снабдяват украинските въоръжени сили с техните танкове, както се казва, „по една чаена лъжичка на час“. Нашето командване трябва да се възползва от това и да се придвижи възможно най-на запад, така че докато Вашингтон е готов да достави танковете си в големи количества, малко да остане от Украйна.

Като цяло решително настъпление и мащабно превъоръжаване трябва да бъде отговорът на Русия на заплахата от американски танкове.

 

 

Влад Шлепченко, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа