Академично проучване потвърждава, че "Ню Йорк таймс" е предубеден към Израел

Академично проучване потвърждава, че "Ню Йорк таймс" е предубеден към Израел
  • Публикация: 
  • Дата:  
    08.02.2023
  • Сподели:

Отбелязва се, че "Таймс" е посветил 24 статии на непредумишленото убийство на журналистката от "Ал Джазира" Ширин Абу Аклех в Дженин, в сравнение с 16 статии за всички останали 65 журналисти, които са били убити по света през 2022 г.

 

 

Академично проучване потвърждава това, което критиците на "Ню Йорк таймс" твърдят от години - че водещият американски вестник е предубеден към Израел, предаде за БТА израелската новинарска агенция ТПС.

Проучването на университета "Бар-Илан" за отразяването на събитията в Израел от вестника миналата година установи това, което нарече "липса на отразяване на дейността на терористичните организации през пиковата за тероризма 2022 г." Проучването беше публикувано в неделя.

Лилак Сиган, израелска журналистка и писателка, наблюдаваше отразяването на Израел във вестника всеки ден. Сиган, която е репортер или израелския всекидневник "Маарив", работи в сътрудничество с професор Ейтан Гилбоа от университета "Бар-Илан". Професор Гилбоа е директор на Центъра за международна комуникация в университета.

"Исках да видя дали антиизраелското отношение ще се промени при друг вид правителство. Това е нов вид концепция и исках да видя как Израел ще бъде представен тази година", каза Сиган пред пресслужбата на ТПС. Израел бе оглавен от лявоцентристка коалиция, в която за първи път бе включена арабска партия.

"Избрах "Ню Йорк таймс", защото смятам, че това е най-важният американски вестник и той влияе на много евреи", каза Сиган.

Значителният обхват на “Таймс“ е с тираж от 750 000 абонати на печатното издание и 8,6 милиона абонати на цифровата версия. По данни на компанията “Симилър уеб“, която класира посещаемостта на уебсайтовете, “Таймс“ през изминалия месец е имал 644 милиона посещения на уебсайта си.

Сиган казва, че чете всички статии, коментари, новини на живо и други материали за Израел, публикувани във вестника. Статиите, в които Израел се споменава само между другото, се оставят настрана. В проучването са включени и материали на Асошиейтед прес и Ройтерс, публикувани в "Таймс", но поне 90% от статиите са направени от "Ню Йорк Таймс", каза Сиган

Най-големият проблем на "Таймс" според Сиган е, че си е затварял очите за палестинския терор. Обяснявайки за липсата на баланс в отразяването от вестника, Сиган каза, че е имало само осем статии за терористичните организации “Хамас“, "Ислямски джихад" и “Хизбула“. Четири от статиите са представили Израел в негативна светлина.

В проучването се отбелязва, че "Таймс" е посветил 24 статии на непредумишленото убийство на журналистката от "Ал Джазира" Ширин Абу Аклех в Дженин, "в сравнение с 16 статии за всички останали журналисти, които са били убити по света при изпълнение на служебния си дълг през 2022 г. Общо 65 журналисти са били убити, 15 от тях в Украйна, като смъртта на повечето не е била отразена".

Проучването установи също, че "Таймс" "публикува 20 негативни статии за Израел и само 13 за Иран през годината, в която започнаха "протестите срещу хиджаба", отбелязва ТПС.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа