Предложиха на Конгреса брифинг относно документите, съхранявани в Мар-а-Лаго

Предложиха на Конгреса брифинг относно документите, съхранявани в Мар-а-Лаго
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.02.2023
  • Сподели:

Американски служители са предложили да осигурят брифинг при закрити врата на лидерите на Конгреса относно прегледа на около 300 класифицирани документа, извлечени от курорта Мар-а-Лаго на Доналд Тръмп миналата година, казаха източници, запознати с въпроса.
Точното естество на брифинга остава неясно. Предложението от Министерството на правосъдието и Службата на директора на националното разузнаване (ODNI) беше описано като неофициално и все още не е определена дата, въпреки че брифингът може да стане още тази седмица. Но сесията при закрити врата с „Бандата на осемте" – лидерите на републиканците и демократите в Камарата на представителите и Сената, както и на двете комисии по разузнаването – може да даде представа за чувствителността на документите, които Тръмп е запазил, и възможността за обвинения към него.
Естеството на документите е един от централните въпроси в наказателното разследване на Тръмп, наблюдавано от специалния прокурор Джак Смит, който проучва дали бившият президент умишлено е задържал информация за националната сигурност и е възпрепятствал правосъдието.
Министерството на правосъдието разследва отделно откриването на класифицирани документи в дома на Джо Байдън в Делауеър и негов бивш офис във Вашингтон, както и в дома в Индиана на вицепрезидента на Тръмп, Майк Пенс. В рязък контраст със съпротивата на Тръмп срещу връщането на документи, Байдън и Пенс си сътрудничиха с официалните лица.
Републиканците в Конгреса се възползваха от присъствието на белязани документи в дома на Байдън в Делауеър и в частен офис във Вашингтон и поискаха брифинги като средство за оказване на натиск върху президента и правене на неточни паралели със случая Тръмп.
Комисиите по разузнаването на Камарата на представителите и Сената поискаха брифинг относно документите на Тръмп почти веднага след като ФБР претърси Мар-а-Лаго, но брифинг не беше насрочен – поне за комисията по разузнаване на Камарата на представителите – преди републиканците да вземат мнозинството в Камарата.

Станете почитател на Класа