Das Erste: Поради проблеми с ракетите Европа рискува да загуби независим достъп до космоса

Das Erste: Поради проблеми с ракетите Европа рискува да загуби независим достъп до космоса
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.02.2023
  • Сподели:

Новата европейска ракета «Aриан-6» отдавна трябваше да завладее космоса, но поради редица проблеми вече изостава с три години, отбелязва германският телевизионен канал Das Erste. Вторият полет на новата транспортна ракета Vega-C през декември също завърши неуспешно поради проблеми с двигателя. В резултат на това през лятото, когато бъдат изстреляни последните две ракети «Aриан-5», Европа може временно да остане без независим достъп до космоса.

 

 

Das Erste: Поради проблеми с ракетите Европа рискува да загуби независим достъп до космоса

 

 

Първоначално се предполагаше, че ракетата Aриан-6 ще бъде изстреляна в момент, когато Aриан-5 все още ще бъде в полет. Новата европейска ракета обаче изостава с три години от графика, отчасти поради пандемията от коронавирус, отбелязва германският телевизионен канал Das Erste.

Инженерите все още изпробват работата на новия модел. Това включва така наречените «тестове за прегряване»: първо двигателят работи 45 секунди, вторият път много по-дълго, повече от 900 секунди. Само ако няма изненади, Aриан-6 ще може да излети преди края на годината.

Но има един проблем, отбелязва немският телевизионен канал.

„Вече продадохме много пускове, въпреки че ракетата дори още не е летяла“, каза Йенс Ласман, ръководител на подразделението на ArianeGroup в Бремен.

„А пазарните очаквания са високи.“

Това се дължи и на факта, че руските ракети «Союз» вече не се използват поради конфликта в Украйна и санкциите, пише Das Erste.

Планът на ESA да използва руските ракети «Союз», за да преодолее недостига на ракети-носители, вече не работи поради взаимните санкции заради конфликта в Украйна.

По тази причина Европа рискува да загуби независим достъп до космоса, отбелязва Das Erste.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа