ЕС може да направи още много за Украйна

ЕС може да направи още много за Украйна
  • Публикация:  Роман Гончаренко
  • Дата:  
    06.02.2023
  • Сподели:

ЕС не се поколеба да дойде в Киев по време на войната. Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен трябва да продължи и по-нататък и да започне преговори за европейското членство на Украйна

 

 

Урсула фон дер Лайен може да стане най-популярната германка в Украйна. Председателката на Европейската комисия не само посещава Киев за четвърти път от началото на войната, но сега доведе за среща на върха и всички еврокомисари. Събитие, което по принцип е рутинно, се превърна в символ на подкрепата на ЕС за Украйна във войната ѝ с Русия

Политическа интеграция и доставки на оръжие

Фон дер Лайен и колегите ѝ заслужават уважение за това пътуване. Западните лидери трябва по-често да посещават Украйна, за да могат да разберат по-добре какво се случва там и по-бързо да взимат решенията за подпомагане на Киев, които са жизненоважни за Украйна. През януари председателката на ЕК бе сред първите европейски лидери, които подкрепиха доставката на германски танкове "Леопард-2" в момент, в който Берлин все още се колебаеше.

ЕС няма собствена армия, но това не означава, че политическата интеграция на Украйна със Запада е по-малко важна от изпращането на оръжие. Тези процеси трябва да вървят паралелно. Украйна за първи път участва в среща на високо равнище, откакто получи статут на кандидатка за членство в ЕС през лятото на миналата година. Сега Киев иска да направи и следващата стъпка и да започне преговори за присъединяване.

Исторически шанс за Фон дер Лайен

На срещата на върха в Киев президентът на Украйна Володимир Зеленски не получи обещания за конкретни дати за начало на преговорите, но това не е причина за упреци към Брюксел. Годината едва започва. Посещавайки Киев въпреки ракетния обстрел, на който украинската столица е подложена от Русия, ЕК демонстрира, че опасенията могат да бъдат преодоляни. Войната не означава, че преговорите за присъединяване към ЕС са невъзможни. Киев неведнъж и особено убедително показа, че е готов да се бори за правото си да бъде част от демократична Европа. И това ще се случи по-бързо, отколкото мнозина си представят.

Урсула фон дер Лайен може да изиграе решаваща роля в този процес. Сега тя има възможност да поправи грешките на бившата германска канцлерка Ангела Меркел, която беше уважавана и ценена в Украйна, но отношението към нея се промени. В края на мандата ѝ украинският президент Зеленски вече не криеше разочарованието и дори раздразнението си от нея. Причината - нежеланието на Меркел да се откаже от газопровода "Северен поток 2" и да достави оръжия на украинската армия още преди руската инвазия. Но основният проблем на Киев с Меркел беше, че тя, както много други германски политици, гледаше на Украйна не като на част от обединена Европа, а като на сива зона между Европа и Русия.

Войната промени всичко, перспективите на Украйна да стане част от Европейския съюз се подобриха рязко. Но няма да е лесно и никой няма да прави сериозни отстъпки пред Киев, особено за най-големия проблем на страната - борбата с корупциятта.

Преговори за присъединяване са възможни още тази година

Въпреки всичко началото на преговорите за присъединяване към ЕС е възможно още тази година, както иска и Зеленски. За целта не е необходимо да се чака краят на войната. Киев отсега има огромна нужда от институционалната помощ на Европа, за да проведе реформи и да се подготви за пълноправно членство в Общността. Началото на преговорите ще позволи тази помощ да се разшири.

Когато войната свърши и възстановяването на Украйна започне, ЕС ще играе главна роля в този процес. Ако преговорите започнат по-рано, това ще разшири възможностите на Брюксел, ще помогне на Украйна да се интегрира по-бързо в западните структури и да укрепи следвоенния мир.

Фон дер Лайен показа, че е способна на смели думи и действия. Сега остава да убеди лидерите на страните в Европейския съюз да последват примера ѝ. Като начало поне в това, че си струва да посещават Украйна по-често.

Станете почитател на Класа