Израел протестира срещу правните реформи на правителството

Израел протестира срещу правните реформи на правителството
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.02.2023
  • Сподели:

Хиляди израелци се събраха в Тел Авив за пета поредна седмица, за да демонстрират срещу противоречивите правни реформи, рекламирани от дясното правителство на Бенямин Нетаняху. Тълпи, носещи израелски знамена, изпълниха централната улица Каплан в града в събота с табели, етикетиращи новото правителство като „заплаха за световния мир". Местните медии съобщиха, че протести са се провели в 20 града в страната.
Протестите се превърнаха в ежеседмично събитие в събота вечер, откакто новото правителство на премиера – наречено най-дясното в историята на Израел – встъпи в длъжност в края на декември.
Сред тълпата в Хайфа беше бившият израелски премиер Яир Лапид, който каза във видео, публикувано в социалните медии: „Ние ще спасим страната си, защото не желаем да живеем в недемократична държава".
Нетаняху се върна на власт след изборите през ноември, начело на коалиция с крайнодесни и ултра-ортодоксални партии. Неговите съдебни реформи биха позволили на парламента на Израел да отмени всяко решение на върховния съд с обикновено мнозинство от 61 депутати в 120-местния орган. Предложените реформи също ще променят системата, чрез която се назначават съдиите, давайки на политиците повече контрол.
Правителството също така обяви намерението си да следва политика на разширяване на заселването в окупирания Западен бряг, както и социални реформи, които тревожат LGBTQ+ общността.

Станете почитател на Класа