До какво ще доведе за Европа ембаргото върху руското гориво

До какво ще доведе за Европа ембаргото върху руското гориво
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.02.2023
  • Сподели:

ЕС обяви ембарго върху руския дизел. На фона на дефицита горивата рязко ще поскъпнат в САЩ и Европа. Опитвайки се да скочат в последния вагон, цяла есен и зима на Запад панически купиха гориво - запасиха се за бъдеща употреба. Но сега анализаторите прогнозират срив на пазара и не изключват нормиране.

 

 

Строги мерки

През декември Брюксел забрани вноса на руския петрол. Но благородната фасада не издържа дълго. Европейците бяха хванати да използват редица схеми за закупуване на суровини, заобикаляйки санкциите.

Но ЕС продължава. От февруари не са възможни доставки по море на дизел и други продукти от суров петрол. Това са около един милион барела на ден.

Една от най-строгите санкции е предназначена „драстично да намали приходите на Русия от продажбата на енергийни ресурси, насочени за финансиране на военната операция в Украйна“.

Икономисти обаче предупредиха, че дисбалансът на световния пазар, тежкият дефицит и покачването на цените на дизела, предимно в европейските страни, са неизбежни.

Разнообразяване на доставките

Пролетта ЕС ще бъде изправен пред остър дефицит на гориво. Собственият дизел не е достатъчен, запасите бързо се топят. А вътрешното търсене е огромно.

Почти половината от внесените средни дестилати са от Русия.

Дефицитът се влошава, казва източник от испанската петролна рафинерия “Репсол”. Дизеловото гориво и горивото за самолети вече са на изчерпване в редица страни. Управата на “Тотал” прогнозира високи цени и по-нататъшно намаляване на индустриалното производство.

Повече от 50% от руския износ на горива за ЕС е бил дизел. В навечерието на ембаргото Европа остава най-големият купувач. И всичките последни месеци трескаво се запасяваха с гориво.

Така през декември, според Международната агенция по енергетика (МАЕ), износът на дизел в Русия достигна многогодишен връх от 1,2 милиона барела на ден. От които 720 хил. в ЕС.

Увеличени и алтернативни доставки. През седмицата до 29 януари ЕС е получил 80% повече дизел от Саудитска Арабия от средното за миналата година, според “Вортекса”. Вносът от САЩ и ОАЕ се е увеличил четворно.

Структурен дефицит

Според участниците на пазара обаче стабилността на алтернативните доставки е под голяма въпросителна и е трудно да се компенсира големият спад в обемите.

Европа разчита на китайско гориво, част от което се произвежда от руски петрол. Не напразно първата партида експортни квоти за петролни продукти за 2023 г. беше почти удвоена от КНР.

„Без китайците ЕС едва ли ще намери половин милион барела на ден, загубени поради ембаргото“, казват анализаторите.

Европейските търговци са в очакване на структурен дефицит: запасите са изчерпани, а търсенето непрекъснато расте.

Рязко поскъпване

В резултат на това, според всички прогнози, европейската забрана буквално ще взриви пазара: горивото ще поскъпне, транспортните разходи ще скочат.

"Затруднената логистика ще има ефект. Пазарната ликвидност ще намалее и рентабилността на рафинирането ще се увеличи, както видяхме през 2022 г.", каза Роб Търнър, ръководител на отдел "Енергетика и ресурси" в британската компания ПвК.

Платформата за анализ на стоки “Кеплер” изчислява, че търсенето на танкери ще нарасне със 7,2% поради удължаването на маршрутите. Съответно товарите ще поскъпнат. Тоест кризата с танкерите, както предупредиха експертите, също не е далеч.

Нормиране на дизеловото гориво

Тъй като дизелът е необходим за транспортиране на стоки, цените на стоките ще се увеличат. Съответно ембаргото ще ускори инфлацията, която вече е на пикови нива в ЕС.

Според испанския вестник “Ла Вангардия” ембаргото е еквивалентно на отказ от 14 000 олимпийски дизелови басейна. Недостигът ще засегне 42% от автомобилите, 91% от микробусите и 96% от камионите в Европа.

Анализаторите подчертават, че ЕС вече не може да разчита на смесване на руски средни дестилати, подобряване и премахването на сярата на некачествени сортове или използване на богат на дизел петрол “Урал” в системата за рафиниране, както беше преди.

Според изчисленията на “Ууд Маккензи” ембаргото ще доведе до там, че запасите от гориво в Северозападна Европа ще бъдат намалени до 210,4 милиона барела до края на зимата, най-ниското ниво от 2011 г. Експертите допускат възможността за нормиране на дизеловото гориво.

 

Наталия Дембинская, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа