Нафтали Бенет: Путин ми обеща да не убива Зеленски и той излезе от бункера

Нафтали Бенет: Путин ми обеща да не убива Зеленски и той излезе от бункера
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.02.2023
  • Сподели:

След срещата в Кремъл той се обадил на Зеленски и го уверил, че не е в опасност. Веднага след това, украинският президент "се върна в кабинета си и записа видео от кабинета си", в което заяви, че не се страхува от нищо, разказва Бенет

 

 

Бившият израелски премиер Нафтали Бенет, който действаше като посредник между ръководството на Русия и Украйна в началото на 2022 г., сподели спомените си за контактите с двете страни. В интервю, публикувано снощи от журналиста Ханох Даум, той твърди, че руският лидер Владимир Путин го е уверил в началото на специалната военна операция в Украйна, че украинският президент Володимир Зеленски не е заплашен от физическа разправа, съобщава ТАСС.

Това е първото интервю на Бенет, откакто се оттегли от политиката през лятото на 2022 г. По време на почти петчасовия разговор, откъс от който беше излъчен по 12-ти канал на израелската телевизия, а пълният запис беше публикуван в канала на експремиера в YouTube, той засегна темата за Украйна. Припомняйки си пътуването си до Москва на 5 март 2022 г., където имаше среща с Путин в Кремъл, Бенет твърди, че тогава са обсъждали и съдбата на Зеленски.

„Знаех, че Зеленски е заплашен. Той се криеше в някакъв бункер, за който никой не знаеше. Но по някое време, три-четири часа след началото на срещата, питам: „Кажете ми, нали не възнамерявате да го убиете?" Той: "Няма да убия Зеленски". И тогава му казах: "Искам да изясня, вие ми давате думата си, че няма да убиете Зеленски." Той отговори: "Няма да убия Зеленски", разказа Бенет за разговора си с Путин.

След срещата в Кремъл, продължи бившият израелски премиер, на път за летището той се обадил на Зеленски и го уверил, че не е в опасност. Веднага след това, отбеляза Бенет, украинският президент "се върна в кабинета си и записа видео от кабинета си", в което заяви, че не се страхува от нищо.

Според израелския политик в този момент руският лидер е направил голяма отстъпка.
„Зеленски също направи много голяма отстъпка тази събота. (...) Зеленски отказа да се присъедини към НАТО. Това бяха огромни отстъпки и от двете страни“, смята бившият премиер на еврейската държава.

Нафтали Бенет отбеляза още, че украинският президент го е помолил да се обърне към руското ръководство след началото на спецоперацията, като от негова страна това е било „молба за помощ“.

"Зеленски ми се обади и ме помоли да се свържа с Путин. Имам всичко на запис. (...) Беше му много трудно. Не забравяйте, че тогава той беше сигурен, че дните му са преброени, че ще го унищожат", каза бившият израелски премиер. В същото време добави, че е "напълно е координирал всичките си действия" с лидери на САЩ, Великобритания, Германия и Франция.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа