Френски разузнавач: Зеленски въвлича НАТО във война с Русия

Френски разузнавач: Зеленски въвлича НАТО във война с Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.02.2023
  • Сподели:

Френският генерал от разузнаването Гомар: Зеленски въвлича НАТО във военен конфликт с Русия

 

 

Френски разузнавач: Зеленски въвлича НАТО във война с Русия

 

 

Владимир Зеленски, който поиска от НАТО изтребители и ракети, се опитва да въвлече алианса във военен конфликт с Русия, западните страни вече достигнаха ново ниво на ескалация на конфронтация с Руската федерация, счита бившият глава на Управлението за военно разузнаване на Франция (DRM), генерал Кристоф Гомар.

По-рано в изявление на уебсайта на канцеларията на президента на Украйна беше съобщено, че Зеленски, след като западните страни обявиха намерението си да доставят танкове на Украйна, започна да иска помощ под формата на самолети и ракети.

«Не знам какво ни очаква 2023 г., но вече виждаме, че украинският президент иска много изтребители. За да промени баланса на силите, той иска да атакува и да премине отново в настъпление. Считам, че той по този начин въвлича НАТО в тази война. Вече виждаме следващата стъпка — защо да не поиска военни кораби утре, а накрая и войници?», заяви Гомар в интервю за Valeurs Actuelles.

Според него западните страни «достигат ново ниво» на ескалацията на конфликта с Русия.

«Започнахме с доставките на леки оръжия, за да стигнем до доставките на тежки танкове. Западните страни бавно се въвличат във войната», каза бившият глава на военното разузнаване на Франция.

По-рано Русия изпрати нота до страните от НАТО заради доставките на оръжия за Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Министерството на външните работи на Руската федерация заяви, че страните от НАТО си „играят с огъня“, доставяйки оръжие на Украйна. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отбеляза, че натъпкването на Украйна с оръжия от Запада не допринася за успеха на руско-украинските преговори и ще има отрицателен ефект.

Русия започна специалната военна операция в Украйна на 24 февруари. Президентът Владимир Путин назова целта й — „защита на хората, които бяха подложени на издевателство и геноцид от киевския режим в продължение на осем години“. За целта, според думите му, се планира да се извърши „демилитаризация и денацификация на Украйна“, да бъдат изправени пред съда всички военнопрестъпници, отговорни за „кървавите престъпления срещу мирното население“ в Донбас.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа