"Антируски проект на Запада": Лавров отново нападна Молдова

"Антируски проект на Запада": Лавров отново нападна Молдова
  • Публикация:  Витали Калугареану | Роберт Шварц DW
  • Дата:  
    05.02.2023
  • Сподели:

Сергей Лавров определи Молдова като новия "антируски проект на Запада" и нападна президентката Мая Санду. "Русия трябва да бъде спряна сега", за да не последват и други държави съдбата на Украйна, казват експерти.

 

 

Заплахите на Москва срещу Молдова зачестиха след началото на агресивната война на Русия срещу Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров обяви по държавната телевизия, че Молдова е новият "антируски проект на Запада". Лавров нападна президентката на страната Мая Санду, че не е избрана "особено демократично" и е "готова на всичко" в името на Запада.

Лавров също така я обвини, че имала румънско гражданство, че се застъпвала за обединение на Молдова с Румъния и работела за присъединяване на страната към НАТО. "Сега Западът подготвя Молдова за тази роля", каза той.

Русия иска подновяване на преговорите за Приднестровието

Лавров разкритикува Кишинев, че е отказал да възобнови преговорите във формат 5+2 за разрешаване на конфликта в Приднестровието. Русия и сепаратистката администрация на региона, който с подкрепата на Москва се отдели от Молдова в началото на 90-те години на миналия век след кървава война, настояват за възстановяването на преговорите - особено след провалите на руската армия в Украйна.

Кишинев планирал да изгони руските миротворци от територията на самопровъзгласила се държава. "Молдова е една от страните, които Западът иска да настрои срещу Русия", убеден е Лавров.

В Приднестровието, тясна ивица земя в Източна Молдова, са разположени приблизително 2000 руски военни. В бившия съветски оръжеен склад в Кобасна - най-големият подобен в Европа - се съхраняват около 20 000 тона стари руски боеприпаси и военна техника. Още през 1999 година Русия пое ангажимент да изтегли войските и оръжията си от района. И до днес това не се е случило.

Ще се откаже ли Молдова от неутралитета си?

В края на януари молдовската президентка обяви в интервю, че в настоящата ситуация Молдова би могла да се откаже от неутралитета си в името на интеграция в "по-голям съюз". Неутралният статут на страната, който е залегнал в конституцията, е обект на дискусии в контекста на руската инвазия срещу Украйна, посочи още тя. В парламента в Кишинев обаче няма мнозинство за подобна конституционна промяна. След изказването на Мая Санду руски политици заплашиха Молдова с унищожение, ако страната реши да се присъедини към НАТО.

 

Мая Санду

 

 

Същевременно т.нар. външен министър на сепаратисткия регион Приднестровие Виталий Игнатиев заяви, че в Молдова се наблюдава все по-голямо "потискане на всичко руско". Москва обикновено използва подобни пропагандни внушения като оправдание за агресиите си срещу независими държави като Грузия, Молдова и Украйна.

Това не е първата заплаха към Кишинев

Министерството на външните работи на Молдова реагира на заплахите на Москва. Кишинев определи думите на Лавров като "част от вече добре познатата заплашителна реторика на руската дипломация". Външният министър и вицепремиер Нику Попеску заяви, че страната му категорично отхвърля подобен тон от страна на Кремъл. Попеску подчерта още, че жителите на Молдова искат мир, демокрация и присъединяване към ЕС. 

Още в самото начало на руската инвазия от 24 февруари 2022 г. Кишинев изрази солидарност с Украйна и отвори границите си за бежанци от нападнатата страна. Съпоставено с броя на населението Молдова е приела най-много украинци. Тя последователно осъжда атаките на Русия срещу цивилното население и критичната инфраструктура на Украйна. А на всяка международна среща политическите лидери от Кишинев предупреждават чуждестранните си колеги за тревожното нарастване на рисковете за сигурността на Молдова.

"Русия трябва да бъде спряна сега"

Гюнтер Крихбаум, говорител по европейската политика на групата на ХДС/ХСС в Бундестага, подчертава пред ДВ колко е важно Русия да бъде поставена на място. Всички политици трябва най-накрая да разберат, че Москва няма да се спре, ако победи в Украйна, каза още той. Според него следващата жертва би била Молдова, след това и Грузия. Балтийските държави също не могат да са в пълна безопасност. "Затова Русия трябва да бъде спряна сега", настоява Крихбаум.

Станете почитател на Класа